Volumul investițiilor imobiliare s-a ridicat la aproximativ 580 milioane euro în primele nouă luni din 2019, cu o valoare medie a tranzacțiilor de 26,4 milioane euro, arată datele companiei de consultanță imobiliară JLL România, care estimează că până la finele anului piața ar putea atinge nivelul de aproximativ 1,1 miliarde euro, în creștere cu peste 20% față de 2018.

În intervalul ianuarie – septembrie, JLL a fost implicată în unele dintre cele mai mari tranzacții de tip investment, totalizând aproximativ 300 milioane euro, echivalentul a peste 60% din volumul tranzacțiilor intermediate de consultanții imobiliari.

Capitala a atras peste 40% din volumul total al investițiilor în perioada analizată, scăzând la jumătate ca pondere față de nivelul înregistrat anul trecut (79%), în contextul unei creșteri a interesului investitorilor pentru orașele secundare, care au generat, astfel, aproape 60% din tranzacții.

Tranzacțiile cu spații de birouri au reprezentat 60% din volumul total, în timp ce spațiile de retail au acoperit circa 28%, iar segmentul industrial a avut o pondere de aproape 9% din piață.

Cea mai mare tranzacție realizată în primele trei trimestre a fost vânzarea ansamblului The Office din Cluj-Napoca de către NEPI Rockcastle și Mulberry Development către Dedeman, iar pe a doua poziție s-a situat tranzacția prin care Prime Kapital a cedat către MAS Real Estate un portofoliu compus din nouă centre comerciale din orașe secundare. A treia tranzacție a fost vânzarea clădirii de birouri America House din București de către AEW Europe către Morgan Stanley și ADD Value Management, potrivit sursei citate.

Valoarea medie a tranzacțiilor realizate în primele trei trimestre din 2019 a scăzut la 26,4 milioane euro, față de o medie de 29,3 milioane euro în anul anterior.

„Față de începutul anului 2019, randamentele prime au scăzut pe piața spațiilor de birouri și pe piața industrială cu 25 de pp, până la 7%, respectiv 8%. Randamentele s-au menținut pentru spațiile de retail la 7%”, arată JLL.

Consultanții estimează că în ultimul trimestru al anului vor fi încheiate tranzacții în valoare de peste o jumătate de miliard de euro.

Datele JLL Bucharest City Report, anunțate la finele lunii august, arată că activitatea de dezvoltare imobiliară s-ar putea dubla în 2019, comparativ cu 2018, dacă toate proiectele programate pentru acest an vor fi finalizate. Astfel, potrivit datelor anunțate de dezvoltatori, peste 900.000 metri pătrați de spații moderne ar urma să fie finalizați în acest an, din care circa jumătate reprezintă proiecte industriale și de logistică.

JLL este o companie specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar. Înregistrând venituri anuale globale de 6,7 miliarde dolari americani, JLL activează în 80 de țări și înglobează circa 80.000 de angajați la nivel mondial.