L-am interpelat și rugat pe Ministrul federal austriac al Finanțelor Hartwig Löger să comenteze în actualitate despre OUG 114/ 2018, numită și „taxa pe lăcomie”, cu ocazia unei întâlniri cu reprezentanți ai Uniunii Presei Străine din Viena:

„Este un subiect care trebuie discutat la nivelul stării de fapt. Nu ar fi constructiv să negociem despre astfel de decizii la nivelul miniștrilor de finanțe din Europa. Cu atât mai mult e necesar a aprecia dimensiunea tehnică (de conținut) care stă la baza subiectului pentru a evalua în ce măsură există șanse de a schimba în fond această decizie. În același timp trebuie controlate raționamentele care ar putea permite ca anumite părți (din OUG 114) să rămână în forma existentă. Este însă limpede că aici s-a făcut ceva ce nu e în regulă..., în înțelegerea noastră! De aceea se impune necesitatea de a discuta pe această temă. După cum spuneam, am avut deja o serie de discuții cu Eugen [Orlando Teodorovici] în legătură cu Președinția Consiliului, despre o multitudine de subiecte în actualitatea politicii europene, dar cu privire la acest subiect explicit nu am avut încă o bază tehnică de discuție. (…) Subiectul e însă pe ordinea mea de zi.”

Ministrul federal are, după cum se știe, o strângere de mână zdravănă, e însă și un iubitor de artă care le-a descifrat oaspeților săi (fără a fi întrebat) mesajul mai adânc al uleiului pe pânză de dimensiuni mari din camera de primire a ministerului său. Cromatica arată turcoazul ca și culoare dominantă, negrul în fundal și albastrul joacă un rol secundar. Tocmai aceste culori influențează astăzi spectrul politic al coaliției, aflată la guvernare la Viena: Partidul Popular care dă cancelarul (ÖVP), alături de cel al libertății (FPÖ). Primul, de care domnul ministru federal se simte apropiat, are culoarea politică turcoaz, după ce zeci de ani de zile a strălucit cu negrul, FPÖ-ul a fost mereu albastru! Oaspeții lui Hartwig Löger au fost invitați la un portret de grup cu ministrul federal și tabloul de ulei în fundal. Dacă pictorul e Hermann Nitsch, reprezentant al acționismului vienez sau un altul e secundar, atâta vreme cât teoria culorilor se potrivește... De reținut și la București.

Dr. Alex Todericiu