De la vânătoare de yielduri și până la cultivarea viitorilor lideri în domeniul imobiliar, acestea au fost subiecte dominante ale ediției din acest a MIPIM, cel mai mare târg de profil din Europa, care s-a desfășurat între 12 și 15 martie la Cannes.

Evenimentul are loc într-un moment în care spațiul geo-politic traversează un nor de incertitudine, astfel că cei 26.000 de profesioniști în domeniul imobiliar au avut destule subiecte de discuție în cele patru zile ale târgului.

În timp ce spectrul temerilor legate de Brexit s-a lărgit, subiecte precum identificarea viitoarei generații de lideri în domeniul imobiliar, updatarea imobilelor învechite, concurența dintre investitorii europeni și cei globali și schimbarea nevoilor chiriașilor, au fost cele mai discutate la târgul de proprietăți imobiliare de la Cannes.

Acestea au fost cele mai importante patru puncte de discuție de la Cannes:

În căutarea valorii

Fondurile globale de investiții imobiliare sunt pregătitie pentru un an foarte puternic în 2019 din punct de vedere al sumelor dispuse să le investească, care ar putea ajunge la un nivel record, în condițiile în care proprietățile comerciale continuă să crească în popularitate.

Cu toate acestea, alocarea capitalului și găsirea unor randamente decente devin o provocare din ce în ce mai mare.

„Pentru investitorii în domeniul imobiliar din Europa, găsirea celor mai valoroase oportunități de investiții este cel mai important punct de discuție în acest an. În acest sens, investitorii trebuie să analizeze mai atent piața la nivel local pentru a găsi aceste oportunități și să nu pună neapărat accent pe segmentul din care fac parte activele imobiliare”, a declarat Matthew Richards, JLL Head of EMEA Capital Markets.

Piața valutară și concurența

Concurența dintre investitorii europeni – în special instituțiile germane și franceze - și cei din Asia s-a intensificat și mai mult pe fondul fluctuațiilor valutare.

„Dacă ne referim la ratele de schimb valutar, putem spune că pentru investitorii denominați în euro - care au investit în mare parte în proiecte imobiliare dominante – este mai bine să investească în Europa, decât în SUA sau Asia. Dar Europa a devenit o țintă precisă și pentru capitalul asiatic - deci concurența devine mai puternică pe această piață”, a declarat Timo Tschammler, CEO al JLL Germania.

Această competiție pune un accent din ce în ce mai mare pe sectorul rezidențial din Europa, dar și pe alte forme de spații destinate locuirii, precum căminele studențești, centrele de sănătate sau cele pentru bătrâni. Oportunitățile sunt limitate însă, dar cu toate acestea investițiile alocate sectorului rezidențial și pentru alte active care au o componentă de „living” vor crește considerabil. „Cea mai mare barieră este însă lipsa de oportunități de investiții în acest domeniu”, spune Adam Challis, șeful departamentului de research rezidențial al JLL UK și EMEA.

Nevoia de mai multă colaborare

Locul de muncă se schimbă rapid odată cu noile tehnologii și cu creșterea ponderii spațiului flexibil, ceea ce le dă investitorilor și chiriașilor mai mult de lucru. O colaborare mai bună între cele două grupuri va reprezenta un pas important înainte.

Pe măsură ce investitorii din domeniul imobiliar din Europa vor înțelege tot mai bine nevoile ocupanților, aceștia le vor oferi spațiile care corespund cel mai bine necesităților lor.

Indisponibilitatea tipului corect de clădiri ar putea avea un impact asupra planurilor de afaceri, a politicilor și practicilor companiilor și, în final, asupra succesului chiriașilor, spune Charles Boudet, CEO al JLL France.

„Designul și amenajarea cresc ca importanță când vine vorba de închirierea spațiilor de birouri. Nu este vorba doar despre care clădire ar putea să le îndeplinească cerințele privind spațiul și localizarea, ci și despre modul în care locul de muncă în sine ar putea ajuta la atragerea și retenția noilor talente”, arată Boudet.

Spațiile de birouri învechite au, de asemenea, nevoie de o reîmprospătare.

„Necesitatea alocării unor cheltuieli pentru activele existente este o chestiune tangibilă - și, probabil, o problemă mai mare pentru unii investitori, decât realizarea unor investiții noi. Lucrurile se schimbă atât de repede încât activele existente riscă să devină demodate”, spune Gianluca Romano, consultant JLL.

Noi lideri ai viitorului

Pentru prima dată, la MIPIM a fost organizat Young Leaders Summit, cu focus pe generația Millennials și pe impactul acestora asupra industriei imobiliare, atât în prezent, cât și în viitor.

„Ajungem la un punct de inflexiune, deoarece tinerii lideri au mai multe oportunități, în condițiile în care aceștia sunt nativi digital, sunt mai conștienți când vine vorba de mediul înconjurător și de problemele sociale. Acestea sunt valențe care vor ajuta noua generație de lideri să ducă industria imobiliară într-o nouă direcție”, este de părere Emma Tattersall, directorul EMEA pentru piețele de capital de retail din cadrul JLL.