Monika Puiu – o austriacă își pune amprenta pe agricultura românească

Monika Puiu
Team Advantage Austria Bucharest

Monika Puiu face parte din grupul pionierilor economiei austriece din România. Este activă în România din 1988, conduce două firme de succes și asigură locuri de muncă pentru circa 200 de angajați pe întreg cuprinsul țării. În plus este președinte al APIMAR (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România) și a inițiat înființarea celei mai importante expoziții de mașini agricole ROMAGROTEC. ADVANTAGE AUSTRIA s-a întâlnit cu doamna Puiu cu ocazia interviului și a discutat cu ea despre dorințele și planurile ei de viitor.

Doamna Puiu, sunteți de peste 25 ani activă profesional în România. Ce v-a îndemnat la sfârșitul anilor 1980 să veniți în România?

În primul rând, dorința mea de provocare. Putea fi și Tanzania la momentul respectiv, sau și mai bine, Vietnam. România nu a fost o destinație dorită, dar a fost oferită în firma noastră și când după 2 luni încă nu s-a anunțat nimeni, m-am oferit eu. Ca de multe ori în viaţă, Dumnezeu, universul, destinul sau pur și simplu întâmplarea știe mai bine. Astăzi sunt sigură că România a fost pentru mine în acel moment provocarea potrivită, dar și țara potrivită.

Și dintre schimbările prin care a trecut mediul economic românesc în acel moment, care ies în opinia dvs. cel mai mult în evidență?

Schimbarea societății, a populației în sine. Schimbarea a fost foarte mare și eu am avut privilegiul de a experimenta această schimbare. Când compar cum se comportă azi angajații noștri, prietenii mei, cunoștințele mele din România, cum călătoresc, cum interacționează acum unul cu celălalt, atunci văd schimbarea uriașă care s-a petrecut. Toate celelalte domenii vor urma, dacă nu au urmat deja. Sunt din toată inima recunoscătoare că pot asista la această schimbare.

De la început v-ați angajat pentru sectorul agricol, care este unul tradițional și important în România. Ați înființat în România mai multe firme în acest domeniu, participați activ în mai multe asociații și aveți o voce puternică în acest sector. De unde vine angajamentul dvs. pentru acest domeniu?

Da, cine ar fi crezut? Deși am crescut la țară, în cursul vieții am devenit orășeancă. Însă nu am pierdut legătura cu pământul și am dezvoltat o pasiune pentru a mânca ceea ce crește împrejurul nostru. Îmi doresc ca sectorul agricol românesc să devină o poveste adevărată de succes, nu doar cantitativ. Nu este vorba de ceea ce mai putem presa din pământ și din animale, ci cum putem comercializa și prelucra cel mai bine ceea ce crește în România, și să oferim produsele în primul rând populației românești.

După părerea dvs., cum se va dezvolta sectorul agricol din România pe termen mediu și lung? Ce sfat doriți să dați României pentru viitorul agriculturii sale?

Sper că persoanele responsabile din România își vor da seama că sectorul agricol are nevoie urgentă de reforme pentru a se dezvolta mai departe. Depinde deci în totalitate de ceea ce va decide guvernul.

German
Citește articolul precedent:
steag
Cu vântul în pânzele cui?

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește, în fața Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii, în care...

Închide