Grupul german Xella a semnat un acord cu două fonduri de capital privat din Polonia, gestionate de Enterprise Investors, pentru achiziția Macon, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România.

„Prin achiziția grupului Macon, Xella devine unul dintre liderii pieței locale de materiale de construcții și principalul producător de BCA din România. Xella devine un jucător important pe piața de var și elemente prefabricate din beton și își atinge obiectivul de a fi lider în piețe regionale, prin intermediul unor achiziții strategice”, a declarat Dr. Jochen Fabritius, CEO Xella Group.

Tranzacția trebuie să fie aprobată de Consiliul Concurenței și ar putea fi finalizată în prima jumătate a anului viitor. Părțile implicate au convenit să nu ofere detalii referitoare la tranzacție, până la finalizarea procedurilor.

Xella, cu sediul în Duisburg, Germania, este unul dintre principalii furnizori internaționali de soluții pentru materiale de construcții și industrii conexe, cu vânzări de 1,5 miliarde de euro și 6.700 de angajați, la nivelul anului 2016.

Grupul german deține 97 de fabrici în 20 de țări. În România, Xella a deschis în anul 2010, la Ploiești, o unitate de producție de blocuri de zidărie tip BCA, în urma unei investiții greenfield de 32 milioane de euro.

Macon, cu o istorie de peste 50 de ani, deține patru divizii de business (BCA, prefabricate din beton, var și teracotă) și are unități de producție la Deva, Oradea, Târgu Jiu și Vadu Crișului. Cu aproximativ 800 de angajați, grupul a generat o cifră de afaceri de aproximativ 32 milioane de euro în 2016.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde de euro.