O treime din incendiile la locuințe, cauzate de coşurile de fum defecte

În România se înregistrează zilnic 17 incendii la locuinţe, circa 35% fiind cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate. În ultimii cinci ani, au avut loc în medie 6.200 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 şi-au pierdut viaţa, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.).

Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel naţional, 6 sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate.

În urma acestor evenimente, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană îşi pierde viaţa.

„Dacă avem neconformităţi la coşurile de fum trebuie să fim conştienţi că doar norocul ne-a ajutat să nu păţim ceva. Dar nu ne putem baza la nesfârşit pe noroc şi trebuie să conştientizăm faptul că în orice moment putem deveni victime ale propriei noastre neglijenţe, aşa cum din păcate încă se întâmplă cu mulţi dintre semenii noştri. Nu cred că ne putem permite să ne expunem cu atâta lejeritate la astfel de pericole. De aceea, trebuie să curăţăm coşurile de fum cu specialişti de cel puţin de două ori pe an, mai ales înainte de debutul sezonului rece. Astfel, coşarul este soluţia absolut necesară pentru fiecare locuinţă sau orice alt imobil care are coş de fum”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

„Unul dintre obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență rămâne consolidarea climatului de siguranță la nivelul comunităților, iar pentru reușita implementării optime a acestui deziderat este nevoie să conștientizăm împreună riscurile la care putem fi expuși și să manifestăm responsabilitate pentru ca măsurile și modul de comportare specifice să fie însușite și aplicate. Dezvoltarea culturii preventive trebuie să reprezinte pentru fiecare dintre noi un reper al siguranței proprii și a celor dragi. Salut cu această ocazie disponibilitatea și deschiderea manifestate de partenerii noștri care au înțeles necesitatea multiplicării mesajului preventiv în rândul semenilor și au răspuns de fiecare dată proiectelor noastre cu susținere și implicare”, a spus, la rândul său, colonel Daniel-Marian Dragne, Inspector general I.G.S.U.

Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012 – 30 septembrie 2017 au avut loc peste 31.100 de incendii în România. Principalele cauze generatoare a situațiilor de urgență rămân coşurile de fum defecte sau necurăţate (35%), instalaţiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,5%).

I.G.S.U şi E.ON România au încheiat în septembrie 2012 parteneriatul „Împreună pentru siguranţă”, prin care au fost derulate la nivel naţional mai multe campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, înfiinţat în 2004, ca unitate subordonată Ministerului Afacerilor Interne, coordonează, la nivel național, toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă.

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului E.ON operează, în prezent, o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 21.650 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri şi desfăşoară activităţi în 20 de judeţe situate în jumătatea de Nord a ţării, având circa 3,1 milioane de clienţi. În ultimii 12 ani, E.ON a investit în România circa 1,5 miliarde de euro.

German
Citește articolul precedent:
Raiffeisen are 435.000 de clienți activi în online banking și a acordat credite de 25 mil.euro pe canale digitale

Raiffeisen Bank a ajuns la peste 435.000 de clienți activi în online banking, în vreme ce împrumuturile accesate online se...

Închide