Compania OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, are un buget de 5,55 miliarde lei pentru investiții în 2018, mai mare cu 58% față de nivelul realizat anul trecut, iar principala destinație a fondurilor continuă să fie segmentul Upstream (4,7 mld. lei), urmat de Downstream Oil (817 mil. lei).

Bugetul de investiții pentru acest an a fost aprobat de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor la 26 aprilie.

Investitorii au mai decis distribuirea de dividende în valoare de peste 1,1 miliarde de lei pentru anul financiar 2017, reprezentând 47% din profitul net al OMV Petrom realizat anul trecut.

În plus, în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom au fost numiți doi membri, cu mandate valabile până la 28 aprilie 2021.

„Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat numirea doamnei Sevil Shhaideh în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom ca urmare a propunerii din partea acționarului statul român prin Ministerul Energiei, în locul lui Mihai Busuioc, care a renunțat la mandatul său în octombrie 2017. De asemenea, Hans Christopher Veit a fost numit membru al Consiliului de Supraveghere la propunerea acționarului majoritar OMV AG, în locul lui Johann Pleininger, care a renunțat la mandatul său în aprilie 2018”, se arată într-un comunicat al companiei.

Componența actuală a Consiliului de Supraveghere este Rainer Seele, Reinhard Florey, Manfred Leitner, Daniel Turnheim, Hans Christopher Veit, Jochen Weise, Joseph Bernhard Mark Mobius, Sevil Shhaideh și Radu Cojocaru, ultimii doi membri fiind propuși de acționarul statul român, prin Ministerul Energiei.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 786 benzinării, la sfârșitul lui 2017, sub brandurile OMV și Petrom.