OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, a înregistrat în primele 9 luni ale acestui an venituri totale de 14,6 miliarde lei, mai mari cu 18,6% față de intervalul ianuarie-septembrie 2016, și un profit net în creștere de la 877 milioane lei la 1,84 miliarde lei, potrivit raportului financiar al companiei.

În trimestrul al treilea, producătorul petrolier a raportat venituri din vânzări de 5 miliarde lei, mai mari cu 10% față de perioada similară a anului trecut.

„În T3/17 am înregistrat încă un trimestru cu indicatori macroeconomici favorabili care au susținut cererea pentru produsele noastre și volumele de vânzări mai mari. Am beneficiat de creșterea cotațiilor la mărfuri și de marje de rafinare foarte solide. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor în vederea îmbunătățirii poziției competitive pe piață și am făcut progrese în privința proiectelor de investiții”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

În Upstream, reducerea costurilor a supracompensat impactul din declinul producției, iar în Downstream Oil, rezultatele solide au reflectat atât volumele mai mari de vânzări, cât și un grad de utilizare a activelor în continuare ridicat.

Totodată, Downstream Gas a avut o performanță îmbunătățită și a beneficiat de înregistrarea unor venituri din asigurare aferente centralei electrice de la Brazi, potrivit sursei citate.

Pentru 2017, compania estimează un nivel al investițiilor de până la 0,7 miliarde euro.

„Recent am observat progrese în privința propunerilor guvernamentale referitoare la regimul redevențelor onshore și offshore, precum și la cadrul operațional al activităților offshore”, a mai spus CEO-ul OMV Petrom.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, compania este prezentă pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Grupul austriac OMV controlează 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiuni, Fondul Proprietatea are o participație de 9,9%, iar 18,3% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.