Mariana Gheorghe, unul dintre cei mai puternici executivi români, a renunțat la mandatul de președinte al Directoratului și CEO al OMV Petrom, fiind înlocuită în această poziție de scoțianca Christina Verchere, cu o experiență de două decenii în cadrul grupului britanic de petrol și gaze BP.

Noul manager al companiei controlate de austriecii de la OMV va prelua funcția cel mai târziu începând cu 21 mai 2018.

În următoarele luni, Christina Verchere și Mariana Gheorghe vor lucra îndeaproape pentru o tranziție lină și pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale companiei și a potențialului de creștere al acesteia, arată OMV Petrom.

„După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, a spus Mariana Gheorghe.

La rândul său, Rainer Seele, președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, a arătat că selectarea noului manager a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni.

„Christina Verchere este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. (…) În ultimul deceniu, OMV Petrom a devenit o companie internațională competitivă și foarte profitabilă sub conducerea Marianei Gheorghe. Ne exprimăm recunoștința pentru performanța solidă și leadership-ul Marianei Gheorghe, pe care aceasta le-a dovedit față de OMV Petrom în ultimii 12 ani”, a afirmat Seele.

Christina Verchere și-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen, Scoția și a lucrat peste 20 de ani în compania britanică de petrol și gaze BP, unde a deținut numeroase poziții de conducere, în Marea Britanie, SUA și Canada.

Începând din 2014, ea a ocupat funcția de Președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.

 „OMV Petrom este o companie remarcabilă, cu un potențial imens, cu expertiză extinsă și angajați de primă clasă. Sunt încântată să-mi asum această responsabilitate și entuziasmată în ceea ce privește mutarea la București”, a declarat Verchere.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom.