Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat preluarea de către OMV Petrom a participației deținute de Repsol în patru acorduri de explorare onshore, subsidiara grupului austriac OMV devenind astfel unic titular și operator al perimetrelor V Băicoi, VII Târgoviște, XII Pitești și XIII Târgu Jiu.

Acordurile de farm-out au fost încheiate în 2013, OMV Petrom fiind operator și deținătorul unei participații de 51%, în timp ce Repsol a deținut o participație de 49%.

În trimestrul doi din acest an, Repsol a informat OMV Petrom despre intenția de a se retrage din aceste concesiuni și părțile au ajuns la un acord, condiționat de aprobarea autorităților.

„OMV Petrom va continua proiectele în derulare și va prelua angajamentele din cadrul acordurilor de concesiune”, arată compania.

Investițiile realizate până acum în cadrul acestor asocieri în baza acordurilor de exploatare în participație se ridică la peste 200 de milioane de dolari și includ achiziția de date 2D și 3D, precum și forajul a două sonde complexe de mare adâncime și cu presiune ridicată. În prezent, o a treia sondă de explorare este în foraj, la o adâncime de sub 5.000 m.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârșitul lui septembrie 2018, sub brandurile OMV și Petrom.