Inovația a devenit un cuvânt cheie pentru atractivitatea din punct de vedere investițional a unui oraș, ceea ce generează în cele din urmă cerere de produse imobiliare. Marile companii iau deciziile de investiții uitându-se cu atenție la orașele care au reușit să atragă investiții în activități cu valoare adăugată ridicată, în industrii inovatoare și în R&D, dar care au și o disponibilitate sporită de talente.

Cel mai recent studiu JLL Cities Research Programme – Innovation Geographies arată care sunt implicațiile acestei evoluții pentru industria imobiliară. Studiul a analizat 100 de orașe din întreaga lume pentru a cuantifica atributele acestora din punct de vedere al gradului de inovare și al disponibilității talentelor. Rezultatele cercetării confirmă faptul că orașele care combină capacitățile de inovare și concentrațiile de talente au performat în ultimele decade din punct de vedere economic și, mai interesant, studiul relevă și faptul că există o legătură strânsă între inovare, disponibilitatatea talentelor și performanța pieței imobiliare.

Este foarte ușor de observat că orașele care au fost plasate în topul JLL al inovării și al concentrării de talente au înregistrat și cele mai rapide și semnificative creșteri ale chiriei pe piața de birouri în ultima decadă, atrăgând și cel mai mare volum de investiții.

În aceste condiții, este lesne de înțeles de ce investitorii în imobiliare includ și indicatori legați de inovație și talente printre criteriile de alegere a destinațiilor pentru investiții, pe lângă cele tradiționale, precum PIB, rata de ocupare și populație.

Capitalul urmează inovarea

Astfel, orașele orientate spre inovație au un avantaj competitiv puternic în lumea tehnologiei actuale. Datele JLL arată că dintre cele 109 de orașe analizate, cele nouă piețe globale - Boston, Londra, New York, Paris, San Francisco, Seattle, San Jose, Sydney și Tokyo – aflate în top 20 cele mai inovatoare orașe din lume, au atras aproximativ 37% din totalul volumelor anuale de investiții imobiliare în ultima decadă.

Orașele poziționate sub lideri, care au înregistrat rezultate bune fie din punct de vedere al disponibilității talentelor, fie al gradului de inovare, au cunoscut o creștere semnificativă a volumului tranzacțiilor de la criza financiară globală. De exemplu, investițiile imobiliare din Washington, DC, un oraș bogat în talente, au crescut cu 260%, în timp ce în Stuttgart, un oraș centrat pe inovare, volumele aproape s-au triplat.

„Țintirea orașelor inovatoare a devenit o parte explicită a strategiilor de investiții. Cercetările noastre arată, de asemenea, că orașele centrate pe inovare par să fie mai rezistente la șocurile economice. În timpul ultimei recesiuni, aceste orașe au văzut că valorile medii ale capitalului imobiliar scad mai puțin și și-au revenit mult mai repede. Acestea includ orașe precum Seul, Berlin și Chicago”, spune Carol Hodgson, directorul Global Research la JLL.

La nivel global a fost adoptat termenul de „economie a inovării”, care se referă la un ecosistem mult mai larg legat de inovare, care merge dincolo de companiile de tehnologie. Acest ecosistem include activități de producție cu valoare adăugată ridicată, „life sciences” și activități de R&D. Factorii care au fost incluși în Indexul Inovare sunt investițiile străine directe în industrii inovatoare, atragerea de capital de risc, cheltuielile alocate activităților de R&D, precum și numărul de cereri de patente internaționale.

Atragerea ocupanților corporativi

Ca și investitorii imobiliari, companiile caută locații care au ecosisteme avansate de inovare. Aceste orașe susțin forța de muncă înalt calificată și sunt cel mai bine plasate pentru a reuși în viitor. Piețele mature ale Europei, SUA și Australia sunt liderii mondiali în ceea ce privește concentrarea talentelor. Orașe precum Londra, San Francisco, Washington, DC, San Jose și Seattle se află în top din acest punct de vedere, având cele mai bune universități care livrează un număr în creștere de talente.

Pentru firmele cu limitări legate de costuri, cele mai accesibile hub-uri de inovare și talente sunt orașe mai mici, cum ar fi Austin, Helsinki și Melbourne.

În studiul JLL, indicatorul legat de talente se referă la gradul de concentrare a talentelor - deci reflectă calitatea forței de muncă și nu volumul acesteia. În acest sens, orașele mai mici pot oferi acces la forță de muncă înalt calificată, indiferent de mărimea lor. Factorii incluși în Indexul de concentrare a talentelor sunt calitatea instituțiilor de învățământ superior local, profilul demografic și ocuparea forței de muncă în economia inovării.