Grupul elen OTE a anunțat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea tranzacției fiind estimată în semestrul II al anului viitor.

În prezent, Telekom Romania Communications are o rețea fixă de telecomunicații la nivel național, care deservește aproximativ 930.000 de clienți de Internet de mare viteză, și 1,2 milioane de abonați la serviciile TV. În 2019, compania a înregistrat venituri de 622 milioane euro.

„La valoarea agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acțiuni (100%), valoarea acțiunilor deținute de OTE este de 268 milioane euro, valoarea putând fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacției, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant”, se arată într-un comunicat al Telekom Romania.

OTE își păstrează statutul de acționar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications.

„Achiziția Telekom Romania Communications S.A. de către Orange România va determina o creștere a competitivității în piață, securizând totodată viitorul companiei prin investiții pe termen lung, prin sprijinirea transformării digitale a economiei și societății românești, oferind astfel perspective stabile și pozitive pentru angajații săi”, se spune în comunicat.

Tranzacția face obiectul aprobărilor instituțiilor cu rol de reglementare și altor condiții, finalizarea acesteia fiind estimată în a doua jumătate a anului 2021. La finalizarea acesteia, valoarea netă rezultată în urma tranzacției va fi distribuită acționarilor.

„Vânzarea participațiilor deținute în Telekom Romania Communications este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităților și planurilor de creștere ale Grupului OTE, pentru a sprijini dezvoltarea Grupului și a genera valoare pentru toate părțile implicate. OTE a investit semnificativ de-a lungul anilor pentru a sprijini performanța Telekom Romania și rămâne pe piață prin Telekom Romania Mobile Communications. Doresc să mulțumesc echipei de management și angajaților Telekom Romania pentru realizările de până acum. Sunt convins că vor continua să ofere tot ce au mai bun nu doar în perioada următoare, până la finalizarea tranzacției, ci și ulterior. Achiziția TKR de către Orange România va asigura creștere pe viitor. Aceasta setează premisele consolidării competitivității pe piață în beneficiul clienților și pe cele ale transformării digitale ale economiei și societății românești”, a declarat Dl. Michael Tsamaz, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al OTE.

Barclays Bank PLC este consultantul financiar al OTE, iar Dechert, Eversheds și Freshfields sunt consultanții juridici și de reglementare.

„Tot în această zi, mandatul Directorului General al Telekom Romania Communications S.A. și al Telekom Romania Mobile Communications S.A., Dl. Miroslav Majoroš, se încheie cu succes. Dl. Vladan Pekovic este numit în funcția de Director General al celor două companii, având misiunea de a asigura o tranziție lină până la finalizarea tranzacției și de a continua dezvoltarea operațiunilor mobile”, se precizează în comunicat.

Vladan Pekovic (49 de ani) s-a alăturat Telekom Romania în 2017, în calitate de Director Executiv Tehnologie și Informație. Profesionist cu o carieră internaţională acumulată pe pieţe din Europa, Africa, America Latina şi Statele Unite ale Americii, noul director general al Telekom Romania are o experiență de peste 22 ani în industria telecomunicaţiilor.

Telekom Romania este prezentă pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și COSMOTE România. Telekom aparţine grupului german Deutsche Telekom, lider global de telecomunicații integrate.