În contextul în care în ultima perioadă se vehiculează informații despre o încălzire accentuată a pieței de investiții imobiliare locale, datele privind primul semestru arată că fost închise doar 4 tranzacții de peste 10 milioane de euro în acest interval, iar peste 70% din volumul de 340 de milioane de euro a fost generat de doar două tranzacții (The Office și portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital).

„Este adevărat că există un număr crescut de tranzacții în diverse stadii de negociere pe piața de investiții, care este posibil să ducă piața la cel mai mare volum de după 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumpărătorii rămân foarte atenți și procesele de due-diligence sunt foarte detaliate”, spune Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Prima jumătate din 2019 a demonstrat că există lichiditate în orașele secundare pentru produse de calitate, instituționale, fapt susținut atât de cea mai mare tranzacție din acest interval de timp, respectiv vânzarea The Office din Cluj Napoca, cât și de faptul că 70% din volumul total de investiții s-a îndreptat spre alte orașe decât Bucureștiul.

Peste jumătate din investițiile din primul semetru au vizat clădiri de birouri, tendință care ne așteptăm să continue și în perioada următoare, birourile rămânând cea mai lichidă clasă de active imobiliare în prezent.

În context regional, România și Cehia sunt sigurele țări care au înregistrat creșteri ale investițiilor, în condițiile în care în Polonia, Ungaria și Slovacia au fost consemnate scăderi.

În primele șase luni, piața de investiții din Europa Centrală și de Est a depășit 5,47 miliarde de euro și a fost dominată la fel ca și anii anteriori de Polonia și Cehia, care cumulează, în total, 80% din volumele investiționale.

Valoarea medie a unei tranzacții s-a menținut la 25 milioane de euro

Cea mai mare tranzacție din prima jumătate a anului a fost achiziția de către Dedeman a complexului de birouri The Office din Cluj Napoca, de aproape 61.000 metri pătrați.

Tranzacția, în care JLL l-a reprezentat pe omul de afaceri Ovidiu Șandor, care a deținut jumătate din proiect, este prima achiziție realizată de investitorul român într-un oraș secundar din România, după preluarea proiectului de birouri The Bridge din piața de centru-vest a Bucureștiului.

În Europa Centrală și de Est, Polonia, cu 50% din volume și Cehia, cu 30% din investițiile realizate în perioada analizată, domină piața. În ambele țări, investitorii din Asia, în special cei din Coreea de Sud, au fost foarte activi. Pe pe altă parte, rezultatele înregistrate de Ungaria și România ar putea chiar să se tripleze până la finele anului, reflectând performanțele ambelor piețe, în special a României.

Restul anului ar trebui să fie foarte aglomerat pentru jucătorii de pe piața Europei Centrale și de Est. Într-un scenariu foarte optimist, volumele investiționale ar putea să depășească nivelul record din 2018.

Evoluția prețurilor

În ultimele 12 luni, prețurile pentru proprietăți industriale și de birouri din România au crescut (yieldurile pe industrial s-au comprimat cu 50 puncte de bază, cele pe piața de birouri au scăzut cu 25 puncte de bază), în vreme ce pentru retail au rămas la același nivel.

„Evoluția de mai sus este în concordanță cu trendurile regionale și globale, unde apetitul investitorilor este în creștere pentru proiecte industriale și de logistică, în special datorită expansiunii comerțului electronic și implicit a spațiilor care deservesc retailerii din on-line, în vreme ce centrele comerciale tradiționale își pierd din atractivitate mai ales în cazul produselor secundare. De menționat, de asemenea, că în contextul aparentei efervescențe din piață, există riscul ca spreadul dintre așteptările de preț ale cumpărătorilor și ale vânzătorilor să crească în perioada următoare”, a comentat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.