ING Bank România a încheiat anul trecut cu un profit net de 685 milioane lei, mai mare cu 39% față de 2017, în vreme ce veniturile s-au majorat cu 27%, la peste 1,82 miliarde lei, ca rezultat al volumelor crescute și al numărului ridicat de tranzacții.

Portofoliul de credite a depășit nivelul de 25 miliarde lei în 2018, echivalentul unei cote de piață de 10,1%, iar numărul de clienți activi a crescut cu 13%, până la 1,29 milioane, potrivit informațiilor anunțate de banca deținută de grupul olandez ING.

„În 2018 am înregistrat cea mai mare creștere de până acum în România. Pe parcursul acestor 25 ani, prin creștere organică constantă, am reușit să acoperim o cotă de piață pe creditare formată din două cifre, respectiv de 10,1%. Am majorat numărul de clienți activi pe segmentul de retail cu 13% și ne-am îmbunătățit prezența digitală prin atingerea unui nou record de 112 milioane autentificări în Home’Bank”, a declarat Michal Szczurek, CEO ING Bank România.

Numărul de clienți care își încasează veniturile recurente într-un cont al băncii a ajuns la 852.000, având un avans de 20% în comparație cu 2017.

Costurile operaționale au crescut cu 15%, la 864 milioane lei, în mare parte ca urmare a costurilor cu personalul, a mutării în noul sediu central și a investițiilor în digitalizare. Totodată, costurile de risc au avansat cu 80% în comparație cu 2017, în urma schimbărilor în modul de calculare a riscului de credit (impact de 175 milioane lei).

Anul trecut, ING Bank a investit 9 milioane lei în pregătirea angajaților, în arii precum tehnologie, analiză de date sau robotică.

Soldul creditelor acordate clienților a crescut cu 4,42 miliarde lei în 2018, la 25,6 miliarde lei. Evoluția pozitivă a venit atât din partea activității de creditare a persoanelor fizice, cât și a celor juridice.

Soldul creditelor acordate întreprinderilor mici și mijlocii s-a majorat cu 20%, susținut de intensificarea activității de consultanță a clienților și de procesul simplificat de finanțare pentru companiile mijlocii, dar și de lansarea noii soluții de finanțare instante – în special în cazul microîntreprinderilor.

La depozite, cota de piață a băncii a urcat de la 8,4% la 9%, susținută de creșteri atât pe segmentul persoanelor fizice, cât și pentru persoanele juridice. Valoarea depozitelor s-a majorat cu 4,3 miliarde lei, la 31,1 miliarde lei.

Politica prudentă de risc a dus la o scădere repetată a ratei creditelor neperformante și în anul 2018, care a coborât de la 3,3%, în 2017, la 3,2%, situându-se în continuare sub media pieței.

La nivel de grup, ING a raportat un rezultat anual brut de 7,62 miliarde euro, mai mare cu 4,5% comparativ cu anul trecut.