Profitul OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, a crescut de 2,4 ori anul trecut, de la 1,03 miliarde lei la 2,48 miliarde lei, în vreme ce vânzările au consemnat un avans de 17%, de la 16,6 miliarde lei la 19,4 miliarde lei.

„În T4/17 am beneficiat de cererea crescută pentru electricitate și combustibili, precum și de prețurile mai mari ale mărfurilor; în acest context, marjele de rafinare au fost mai mici cu 1 USD/bbl comparativ cu T4/16. Ne-am continuat inițiativele de optimizare a costurilor; cu toate acestea, rezultatele T4/17 au fost afectate de cheltuieli de explorare mai mari și cheltuieli nerecurente generate de renegocierea contractului colectiv de muncă”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

În 2017, segmentul Upstream a beneficiat de prețuri realizate mai bune, precum și de costuri de producție și cheltuieli cu amortizarea mai mici. Rezultatul Downstream Oil reflectă marje de rafinare mai bune și o cerere mai mare, iar divizia Downstream Gas a raportat marje solide la electricitate și venituri din asigurarea aferentă centralei electrice de la Brazi, potrivit sursei citate.

Compania a realizat anul trecut investiții de 3 miliarde lei și a plătit dividende în valoare de 0,8 miliarde lei, rezultând un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de 2,7 miliarde lei.

„Pentru 2018, ne-am planificat un nivel al investițiilor de 3,7 miliarde lei, în principal pentru intensificarea activității de foraj, proiectul Neptun, revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi și pentru proiectul Poli-combustibili. În timp ce prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream, estimăm un declin al producției medii zilnice de 4% comparativ cu 2017, excluzând vânzările de zăcăminte”, a mai spus Mariana Gheorghe.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării, sub două brandurile OMV și Petrom.