Raiffeisen a aprobat primele 20 de credite IMM Invest

Foto: www.raiffeisen.ro

Raiffeisen Bank și-a adaptat fluxurile de creditare pentru companii la programul IMM Invest, care permite firmelor să ia împrumuturi de la bănci cu garanții date de stat, și a aprobat primele 20 de credite.

Banca este unul dintre partenerii principali ai FNGIMM în cadrul IMM Invest și a primit până în prezent peste 4.500 de solicitări pentru credite prin acest program. IMM Invest are o valoare totală a garanțiilor de 15 miliarde de lei.

Din analizele preliminare ale băncii pe portofoliul de solicitări de credite IMM Invest, companiile mici vor să obțină în principal credite de capital de lucru, în timp ce companiile eligibile de mărime medie vizează mai ales credite de investiții.

„Lucrăm realmente zi și noapte pentru a putea răspunde solicitărilor pentru credite IMM Invest, în cel mai scurt timp. Știm că în acest fel sprijinim companiile pentru relansarea activității, dar și păstrarea sau crearea locurilor de muncă. Din analiza de până acum a dosarelor de credite, există un interes mai mare pentru finanțarea activității curente sau o combinație între capital de lucru și investiții, dar acest lucru era de așteptat, având în vedere cele 2 luni de încetinire sau în unele cazuri, de oprire a operațiunilor. Noi și clienții noștri suntem într-un dialog continuu și într-un proces de învățare, de comunicare și de consultanță reciprocă. Acesta este marele câștig al perioadei pe care o traversăm”, a declarat, într-un comunicat, Raluca Nicolescu, director Aria IMM la Raiffeisen Bank.

„Susținerea producătorilor din România este un obiectiv important pentru Raiffeisen Bank, iar parteneriatul cu IMM Invest este parte a realizării acestuia. În primele zile ale deschiderii programului, am avut peste 260 de companii aplicante dintre corporațiile medii, cu sume solicitate la finanțare de peste 1,2 miliarde de lei. Ne bucură faptul că cele mai multe dintre solicitări vizează proiecte de investiție, dovada clară a consolidării spiritului antreprenorial în România. Responsabilitatea în alocarea fondurilor statului este de asemenea o prioritate pentru Raiffeisen Bank. Înțelegem nevoia de adaptare a mediului antreprenorial la noua realitate economică și analizăm fezabilitatea proiectelor și modul în care acestea aduc valoare adăugată în domeniul în care activează”, a spus, la rândul său, Radu Ciocoiu, director executiv corporații medii la Raiffeisen Bank.

Procesul de acordare a creditelor IMM Invest la Raiffeisen Bank poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, pentru că procedura de analiză depinde de complexitatea afacerilor companiei solicitante.

„A fost necesară o perioadă de adaptare la procesul de creditare propriu programului, dar acum toate fluxurile pe fiecare tipologie de clienți și tip de credit funcționează, astfel încât clienții se pot aștepta la un număr mare de răspunsuri în următoarele zile. De asemenea, suntem în dialog permanent cu clienții și cu FNGCIMM pentru clarificări în dosarele de credit, astfel încât tipul și mărimea creditului să fie cele potrivite pentru fiecare companie în parte”, a adăugat Raluca Nicolescu.

Imediat dupa declararea stării de urgență în România, clienții Corporate și IMM ai băncii au fost contactați pentru a vedea care este situația lor și pentru a găsi împreună soluțiile potrivite, dacă acestea se impuneau. Au fost contactate cu prioritate companiile din industriile cele mai afectate pe termen scurt sau mediu de criza sanitară. Peste 2.500 de IMM-uri au fost deja sprijinite prin amânarea ratelor la credite, prelungirea liniilor de credit sau alte măsuri necesare, arată banca.

De asemenea, programul Factory by Raiffeisen, dedicat finanțării start-up-urilor, a fost extins, fiind incluse startup-uri care pot aduce o contribuție societății în acestă perioadă.

Raiffeisen Bank avea la 31 martie 2020 peste 2,1 milioane de clienți persoane fizice, aproximativ 93.000 de IMM-uri și 5.700 de companii mari și medii. De asemenea, la Raiffeisen Bank lucrează aproximativ 4.900 de angajați, în peste 350 de unități în toată țara. Banca are în România rețele extinse de ATM-uri (770), POS-uri (22.300) și mașini multifuncționale (334).

German
Citește articolul precedent:
Închide