Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru cu un profit net de 280 milioane lei

Foto: www.raiffeisen.ro

Raiffeisen Bank a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 280 milioane lei, față de 384 milioane lei în perioada similară din 2019, iar activele totale ale băncii s-au majorat cu 7% an la an, atingând valoarea de 46,1 miliarde lei.

Activitatea de creditare a continuat să crească, iar soldul creditelor acordate clienților a ajuns la 28,5 miliarde lei, în urcare cu 4% față de perioada similară a anului 2019.

„Profitul în primul semestru al anului 2020 a scăzut cu 27% față de 30 iunie 2019, pe fondul deteriorării mediului macroeconomic, în contextul pandemiei COVID-19”, se arată într-un comunicat al băncii.

Deși costul riscului a crescut cu 62% în comparație cu primul semestru al anului 2019, banca și-a menținut un profil de risc sănătos, iar provizioanele suplimentare au fost constituite pentru eventuale dificultăți viitoare ale unor clienți în rambursarea creditelor, potrivit sursei citate.

„Sunt mulțumit că în ciuda situației fără precedent în care ne aflăm, veniturile băncii au crescut în primul semestru din 2020, ajungând la aproximativ 1,3 miliarde lei, cu 2% mai mult decât în semestrul 1 din 2019. Ritmul de creștere al creditelor nete (4% an pe an) a fost un factor important în menținerea veniturilor băncii pe un trend ascendent. Merită să menționăm faptul că depozitele și lichiditățile clienților în conturi curente au crescut mult în prima parte a acestui an, astfel că putem vorbi de o majorare de 15%, an la an, dovedind încrederea de care ne bucurăm, dar și responsabilitatea mare pe care o avem față de clienții noștri”, a declarat, în comunicat, Steven van Groningen, președinte & CEO Raiffeisen Bank.

În perioada stării de urgență (martie-mai), banca a procesat peste 27.000 de cereri de suspendare la plată ale clienților persoane fizice și peste 3.000 ale IMM-urilor și companiilor mari.

„Chiar dacă am fost într-o situație cu totul specială și dificilă, strategia băncii nu se modifică și am continuat să lucrăm la proiectele noastre, să ne deservim clienții, să ne protejăm angajații și să ne sprijinim toți partenerii, în cel mai bun și sigur mod posibil. E adevărat că unele planuri s-au schimbat, anumite lucruri au trebuit amânate, cum a fost cazul aplicațiilor de mobile banking vechi și înlocuirea lor cu cele noi, însă pe partea de digitalizare am accelarat mult și am avut evoluții spectaculoase: o creștere de aproape 80% a numărului de tranzacții realizate prin aplicațiile online, o majorare cu aproape 20% a numărului clienților care utilizează servicii digitale (an pe an). Plățile efectuate prin card de debit au crescut cu peste 80%, în timp ce  numărul de plăți online către furnizori s-a dublat”, a subliniat Steven van Groningen.

Numărul clienților digitali (cei care utilizează aplicațiile de digital banking, Raiffeisen Online și Smart Mobile) a depășit 700.000 la mijlocul anului, cu 19% mai mult față de perioada similară din 2019. Banca este lider pe piața cardurilor de credit din România, cu peste 530.000 de carduri active la S1 2020, iar numărul de carduri de debit active a depășit 2 milioane.

Raiffeisen a primit aproximativ 6.000 de cereri pentru credite IMM Invest și a aprobat până acum peste 1.700 de solicitări.

„Banca își sprijină clienții să treacă cu bine peste dificultățile generate de criza pandemică și în iunie 2020 a venit cu oferte adaptate perioadei pe care o traversăm, de exemplu prin reducerea dobânzilor la creditele de nevoi personale și la creditele imobiliare”, se arată în comunicat.

La 30 iunie, Raiffeisen Bank avea în portofoliu peste 2,12 milioane de clienți persoane fizice, aproximativ 97.000 de IMM-uri și 5.700 de corporații.

German
Citește articolul precedent:
Închide