Românii care muncesc în străinătate și se întorc vara în vacanță în țară vor să închirieze, în general, mașini mai scumpe față de cele pe care le preferă străinii care vin să-și facă concediile în țara noastră, reiese dintr-un studiu al Enterprise România, companie de închirieri auto care face parte din grupul Eurolines, deținut de omul de afaceri Dragoș Anastasiu.

Din datele disponibile până în prezent, numărul rezervărilor de mașini din străinătate venite pentru luna august a crescut cu peste 30% față de august 2017.

Din totalul celor care închiriază mașini de la Enterprise România, în jur de 80% sunt străini - fie turiști care ajung în vacanță în România, fie oameni de afaceri de peste graniță, 15% sunt români care lucrează în străinătate și 5% români care locuiesc în țară.

În vârf de sezon, românii care lucrează în străinătate și se întorc în țară cu avionul caută să închirieze mașini mult mai scumpe decât străinii care vin să-și facă vacanțele în România.

„O treime dintre românii care se întorc vara în țară întreabă la compania de închiriei de mașini BMW, Audi, Mercedes, dar doar o parte din ei și le și permit, în final. În acest caz, unii se mulțumesc cu automobile din categoria Volkswagen, iar cei care vor să plătească și mai puțin aleg Loganul. Prin comparație, străinii care vin în vacanțe în România nu întreabă aproape niciodată de mărci premium, ci închiriază break-uri de la mărcile medii sau mașini mai mari, cu 8+1 locuri”, a declarat George Tacciu, directorul general al companiei.

Cele mai scumpe mărci sunt închiriate de oamenii de afaceri străini ajunși în interes de business în România, însă numărul de români care închiriază automobile din clasa luxury pe perioada vacanței de vară, mai ales, este cu 10% mai mare decât al restului clienților.

„August, fiind o lună aglomerată, cei care închiriază mașini în țară au șanse să primească un upgrade de clasă, pentru că având o rezervare anterioară, este posibil ca flota să fie deja ocupată. Adică, dacă au plătit pentru o mașină de tipul Opel Astra, din clasa compact, care acum este închiriată altor clienți, poate la un preț mai bun pentru companie, acesta poate primi un upgrade, station wagon sau SUV”, a adăugat reprezentantul Enterprise România.

Perioada de vârf a verii pentru închirierea de mașini în România este 1-25 august, intervalul în care majoritatea românilor din străinătate intră în concediu. În această perioadă, cererea de mașini de pe piață depășește oferta.

Închirierea unei mașini costă, în medie, în funcție de marcă și tip, între 25 și 120 euro, dar poate ajunge și la 189 de euro pe zi.

În medie, străinii închiriază în această perioadă o mașină pentru 6-7 zile, românii care se întorc din străinătate pentru 17 zile, iar românii care locuiesc în România pentru 11 zile.

Touring Rent Auto funcționează din 2001, iar din 2014 reprezintă brandul Enterprise Rent-A-Car, cel mai mare la nivel mondial. În România, Enterprise deține o flotă de 1.000 de mașini cu cele mai noi modele de Opel și Renault și are agenții deschise în toate aeroporturile din orașele mari: Otopeni, Cluj, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, Iași și Sibiu.

Enterprise Rent-A-Car este o poveste de succes americană inaugurată în 1957 și prezentă astăzi în 85 de țări.