Dr. Rainer Seele, n. 1960, este CEO-ul OMV și președintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Managerul anului 2018, după cum l-a numit revista austriacă economică trend, Seele a invitat la mic dejun, la sediul central din Viena, pentru a-și prezenta strategia de dezvoltare durabilă, în fața unui număr restrâns de jurnaliști. Aceasta conține subiecte tematice de interes: „sănătate, siguranță, mediul înconjurător, eficiență CO2, inovație, colaboratori“, cât și „principii de guvernanță și responsabilitate socială“.

„Ofensiva șarmului“, după cum e numită la Viena, adică cultivarea strânsă a relațiilor OMV cu mass-media, are un singur protagonist, pe acest domn Seele! Care e de un firesc, ceva de invidiat! Se pricepe. Știe bine despre ce vorbește public, chiar și, de exemplu, despre situația de la rafinăria de la Petrobrazi din România, jonglează cu cifre și date statistice, convinge prin raționamente strategice explicate pe înțelesul tuturor, nu-și pierde aproape deloc răbdarea, chiar dacă eu l-am întrebat de patru ori la rând în aceeași lună despre tema controversată a așa-zisei legi offshore din România. La care se adaugă excelenta sa echipă de comunicare, în frunte cu doamna Magdalena Moll. Jos pălăria, domnule Seele! Urăm acțiunilor OMV-ului și pe viitor o însănătoșire grabnică.

La a 25-a reuniune anuală a pres­tigioasei reviste germane cu profil economic „Handelsblatt“ despre „Economia energetică a Austriei“, organizată de Euroforum Deutschland (domnul Seele a participat la o pasionantă discuție alături de corespondentul vienez al Handelsblatt, publicistul Hans-Peter Siebenhaar și a unui reprezentant austriac al Deloitte), la reuniunea forumului austriaco-german din Primăria Vienei sau la întâlnirea off the record desfășurată la etajul 22 al clădirii OMV, dr. Seele a fost bombardat în ultima vreme cu întrebări despre România și OMV Petrom. Nu a ocolit niciodată răspunsul. Fin cunoscător al mentalității românilor, Seele știe că trage la edec, cel puțin din perspectiva timpului la București! 

„Peste două zile, partenerul dumneavoastră, România, își serbează ziua de naștere. La 100 de ani (de la Marea Unire), ce vă doriți din partea României și ce le urați românilor, între care și colaboratorilor dvs. de la OMV Petrom, cu ocazia Zilei Naționale?“, l-am întrebat. 

Influentul domn Seele mi-a răspuns cu umor că începe prin a ne ura tuturor multă sănătate! „Este cea mai potrivită urare pentru o aniversare, iar când vine vorba despre 100 de ani, urările sunt mai necesare ca oricând… Lăsând gluma la o parte, ceea ce le urez colaboratorilor noștri din România este exact ceea ce am spus și când m-am referit la OMV: un loc de muncă sigur, cu o perspectivă înțeleaptă asupra viitorului. Le urez colaboratorilor noștri din România să aibă încredere în marele potențial al țării, precum și în capacitatea din ce în ce mai mare de dezvoltare a acestuia, le urez să aibă parte de un sistem politic foarte durabil, iar aici fiecare dintre noi va putea să înțeleagă singur ceea ce vreau să spun…“, a adăugat Rainer Seele.

dr. Alex Todericiu