Scăpările de gaze generează un incident grav la fiecare trei zile. E.ON și I.G.S.U. continuă campaniile naționale de informare a populației

Frank Hajdinjak, directorul general E.ON România și General de brigadă Dan-Paul Iamandi, Inspector general I.G.S.U.

Circa 6.000 de incendii la locuinţe au loc, în medie, anual în România, 30% dintre acestea fiind soldate cu decese și cu distrugerea a mai mult de o proprietate, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) pentru perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018.

Din total, 110 evenimente au fost generate de scăpările de gaze, incidente în urma cărora zeci de familii au fost afectate prin pierderea sau rănirea persoanelor dragi, ori prin distrugerea locuinţelor. Pe de altă parte, peste 70% din decese s-au petrecut în sezonul rece, începând cu luna octombrie până în luna martie.

Scăpările de gaze au provenit în cea mai mare parte de la instalațiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale din locuințe sau de la buteliile de aragaz, iar incidentele astfel generate ar fi putut fi evitate cu ușurință dacă s-ar fi respectat un set minim de reguli de siguranță.

În acest context, în continuarea parteneriatului „Împreună pentru Siguranță”, încheiat în anul 2012, E.ON România, Delgaz Grid şi I.G.S.U. se vor concentra, în perioada următoare, pe lansarea unor mesaje destinate prevenirii incidentelor cauzate de scăpările de gaze, prin intermediul unei campanii naționale de informare a populației.

 „Chiar dacă statistic numărul incidentelor cauzate de scăpările de gaze nu este foarte mare, impactul acestora este devastator de aproape fiecare dată. Suntem extrem de marcați emoțional de știrile care prezintă vieți şi gospodării distruse şi cu toate acestea persistă practica ignorării cu ușurință a regulilor de siguranță. Este o atitudine din care nu avem decât de pierdut, pentru că oricând se poate întâmpla o tragedie!”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Conform I.G.S.U., în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, în România au avut loc aproape 40.000 de incendii la locuințe. În urma acestora, circa 1.200 de persoane au decedat şi alte peste 2.200 au fost rănite.

Potrivit analizei incendiilor soldate cu decese, principalele cauze ale acestor evenimente sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate (24,15%), instalaţiile electrice defecte sau improvizate (13,72%), mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (15,69 %), focul deschis (16,73%), acţiunile intenţionate (5,36%) şi scăpările de gaze (3,3%).

„Sunt deja 6 ani de când reușim, cu ajutorul parteneriatului cu E.ON România, să consolidăm cultura preventivă și să salvăm vieți. În toată această perioadă, am încercat să schimbăm comportamente și mentalități prin mediatizarea unor informații vitale. Drumul în formarea unei culturi preventive trebuie continuat și susținut, pentru limitarea numărului de tragedii și incidente, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul unor parteneriate stabile și de durată”, afirmă, la rândul său, General de brigadă Dan-Paul Iamandi, Inspector general I.G.S.U..

Evenimentele generate de scăpările de gaze pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit care se bazează pe utilizarea gazelor. Apelarea la specialişti atunci când sesizăm probleme la instalaţiile interioare de gaz este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie la instalaţiile interioare de gaze poate duce la tragedii. Totodată, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanşeităţii trebuie să se facă în mod corect, fără flacără şi, nu în ultimul rând, buteliile trebuie să fie închise după utilizarea lor.

De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, la instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

Parteneriatul „Împreună pentru Siguranţă”, încheiat între I.G.S.U şi E.ON România în luna septembrie 2012, a constat în derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie.

German
Citește articolul precedent:
BusinessMark va reuni în data de 21 noiembrie 2018, la Hotel RadissonBlu din București, cei mai importanți jucători din real estate

Piața imobiliară a urmat un trend ascendent în 2018, fiind înregistrate rezultate pozitive pe toate sectoarele pieței. Interesul crescut al...

Închide