Scoate bugetul de la dietă: află cum să trăiești sănătos pe pământ cu 100 de lei pe lună

(Foto: Voyagerix/ Depositphotos.com)

Primim multe sfaturi-minune de la prietenii virtuali din rețelele sociale și regăsim obsedant în mediul online modalități prin care îți poți face organismul să întinerească cu 10 ani. Cumpărăm rețete-miracol care ne exploatează slăbiciunile și ne activăm la promoții care afișează 70% reducere. Trăim într-un Black Friday continuu care duce consumul la apogeu, iar paradoxul este că, deși suntem mai interconectați ca oricând, consumăm prea puțină informație care să ne scape de kilogramele în plus ale prezentului. Suntem prea preocupați să consumăm acum și nu mai avem timp de viitor. Viitorul înseamnă ad litteram mâine sau weekend-ul următor sau data până la salariu sau concediul următor. De aceea ne planificăm finanțele într-un mod sub amenințarea Armageddon-ului: cheltuim ca și când ar veni sfârșitul lumii și, când ajugem la pensie, ne dăm seama că de abia atunci e sfârșitul. Ceea ce n-ar fi atât de tragic dacă ignoranța voită de care dăm dovadă la fiecare salariu nu ne-ar costa decât 100 de lei pe lună.

Lunar, dacă am depune 100 de lei într-un cont de investiții prin care să cumpărăm unități de fond, am acumula o sumă de 1.200 de lei pe an, iar după 10 ani am avea 12.000 de lei. Acești bani, reinvestiți la rândul lor de managerii de portofoliu, ne vor aduce randamente, în general, superioare depozitelor bancare și, astfel, suma acumulată va crește.

Da, dar au fost crize pe piețele financiare, veți spune. Desigur, turbulențele fac parte din logica economică, însă ce e cel mai important este obiceiul de a economisi pentru ca disciplina financiară poate să bată criza. Să luăm ca exemplu o persoană care investește lunar 100 de lei și să vedem cum evoluează suma acumulată pe parcursul a diferite perioade de timp. Dacă luăm în calcul un randament mediu anual de 6%, vom constata că la finalul primilor 10 ani suma acumulată în cont va ajunge la 16.500 de lei, după 20 de ani vom avea în cont 46.400 de lei, iar supriza cea mai mare vine după ce menținem acest exercițiu 30 de ani, când vom acumula peste 100.000 de lei.

Iată, așadar, cum acest obicei de a economisi lunar poate aduce beneficii uriașe bugetului personal și iată cum piața de capital poate lucra în favoare noastră cu doar 100 de lei pe lună. Provocarea e acum la tine: ce faci cu banii tăi? Parafrazând un slogan publicitar, putem formula îndemnul: Aplică acum dieta financiară pentru un buget sănătos și află cum îți poate fi bine pe pâmânt cu 100 de lei pe lună.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, BVB

German
Citește articolul precedent:
Economia germană își consolidează prezența în România – AHK România deschide un birou la Cluj-Napoca

După mai bine de 15 ani de activitate de succes în România, cu un birou în București, unde lucrează 21...

Închide