Bursa de Valori București (BVB) a încheiat prima jumătate de an cu toți indicii pe plus și creșteri de două cifre. Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția SIF-urilor, a crescut cu aproape 20% în primele șase luni. Este al doilea cel mai mare ritm de creștere la nivelul indicilor principali ai piețelor de capital din Uniunea Europeană. Indicele BET - Total Return (BET-TR), care include și dividendele oferite de companiile din BET, a spart pragul de 14.000 de puncte la finalul lunii iunie. De la începutul anului, creșterea a fost de aproape 30%. Cum se explică însă această creștere?

În principal, există două motive care au stat la baza acestui avans semnificativ al pieței de capital și ele au fost explicate de directorul general al BVB. „Dividendele și rezultatele companiilor românești au fost pe placul investitorilor, însă să ne aducem aminte că această creștere accelerată a apărut și ca urmare a unui efect de bază pentru că piața era foarte jos la finalul anului trecut. De altfel, România s-a conectat la trendul ascendent din piețele internaționale, unele dintre ele atingând noi maxime”, a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase.

Știm cu toții că oportunitățile și capitalul nu au granițe, iar fructificarea oportunităților a devenit din ce în ce mai facilă și accesibilă într-o lume tot mai interconectată. „Investitorii de toate tipurile sunt atrași atât de creșterea prețului acțiunilor, cât și de dividendele generoase oferite de companiile listate la BVB. Randamentul de aproape 30 de procente oferit în prima jumătate de an de indicele BET-TR, care include și dividendele, este o propunere atractivă pe care România o face către cei care dețin capital. Mai mult, indicele BET-TR a ajuns la maxime istorice și România își reconfirmă astfel în fața investitorilor potențialul de creștere”, a spus Lucian Anghel, președintele BVB.

Dacă ne uităm la BVB, de la începutul anului și până la finalul lunii iunie, valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare a depășit 1,1 miliarde de euro.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București