Softronic primește o finanțare de 14 milioane de euro de la Raiffeisen Bank, cu garanția EximBank

Raiffeisen Bank va acorda companiei Softronic din Craiova o finanțare în valoare de 14 milioane de euro, garantată de EximBank, creditul fiind destinat acoperirii costurilor de producție și livrare pentru șase locomotive electrice, care vor intra în dotarea companiei Green Cargo AB din Suedia.

Softronic, singurul producător de locomotive electrice din estul Europei, a semnat în iunie 2017 un contract cu operatorul feroviar Green Cargo din Suedia pentru livrarea a opt locomotive Transmontana. Primele două unități au fost livrate și sunt în faza finală de testare, iar următoarele șase locomotive, a căror producție este finanțată de Raiffeisen Bank, vor fi livrate la finalul anului 2019, până la mijlocul anului 2020.

„În momentul de față, Softronic are capacitatea de a produce aproximativ 9-10 locomotive pe an. Locomotiva LEMA este un proiect original al firmei Softronic, primul exemplar fiind fabricat în anul 2010. Până în prezent am fabricat 36 de locomotive destinate, în special, operatorilor feroviari transportatori de mărfuri. Locomotivele noastre circulă pe căi ferate din România, Ungaria, Slovacia și, mai nou, din Suedia. Pentru transportul de călători, fabricăm trenul electric Hyperion, care reprezintă materializarea experienței noastre în proiectarea și construcția de material feroviar de înaltă performanță”, a spus Radu Zlatian, director Cercetare-Dezvoltare la Softronic.

Softronic a fost înființată în 1999, având capital integral românesc. Produsele de bază sunt locomotiva electrică cu tracțiune cu motoare asincrone (LEMA – Transmontana) și trenul electric multiunit pentru călători (Hyperion).

Pentru fabricația celor două produse, Softronic a proiectat și produce toate elementele mecanice necesare, motoare electrice de tracțiune, convertoare statice pentru tracțiune sau servicii auxiliare, echipamente de control, comandă și siguranță.

„Finanțăm producția și exportul partenerului nostru Softronic pentru că ne dorim să sprijinim economia românească să fie competitivă pe orice piață. Avem toate ingredientele succesului în această tranzacție – creativitate, capacitate de producție și execuție, management performant, piață de desfacere și produse de cea mai înaltă calitate”, a declarat Cristian Sporiș, vicepreședinte Corporații la Raiffeisen Bank.

Subsidiara locală a grupului austriac Raiffeisen deservește două milioane de clienți persoane fizice, aproximativ 100.000 de IMM-uri și 5.600 de corporații. La sfârșitul primului semestru din acest an, banca avea 5.099 de angajați, peste 400 de agenții în toată țara, peste 900 de ATM-uri, aproximativ 19.300 de EPOS-uri și 210 de mașini multifuncționale (MFM-uri).

„Structura de garantare este o componentă importantă în accesarea oricărui tip de finanțare, iar garanțiile pe care statul român le emite prin intermediul EximBank sunt o resursă sigură și eficientă pe care firmele, prin intermediul băncilor comerciale, ar putea să o exploateze mai mult. În acest context, este cu atât mai importantă decizia Raiffeisen Bank de a valorifica facilitățile oferite de EximBank într-un parteneriat ce deschide noi oportunități de dezvoltare pentru un business autohton. Încurajăm și alte bănci comerciale să urmeze acest model, în beneficiul net al companiilor românești”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

EximBank este o instituție specializată care acționează ca agent al statului pe piața românească de garanții și asigurări, având în portofoliu instrumente financiare dedicate exclusiv segmentului corporate.

German
Citește articolul precedent:
O nouă creștere a salariilor pune în alertă companiile germane

Intenția Guvernului de a majora din nou salariu minim, aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil, va duce în...

Închide