Compania de consultanță imobiliară JLL a publicat raportul „Disruption or Distraction”, care analizează evoluția spațiilor de birouri flexibile din Europa. Acest sector s-a dublat din 2014 și se estimează că va crește cu până la 30% pe an, în următorii 5 ani.

În România, conceptul de spațiu de lucru flexibil a început să prindă contur în ultimii ani, însă piața a fost reprezentată mai ales de operatori locali, care pun la dispoziție spații de mici dimensiuni, sub forma unor hub-uri.

Anul acesta, în schimb, am văzut o creștere de peste trei ori a suprafeței de birouri închiriate de operatorii de spații de co-working, marcând de asemena intrarea pe piață a unor operatori consacrați, precum Mindspace și Spaces.

Mai mult decât atât, majoritatea dezvoltărilor noi includ în structură și astfel de spații, care oferă o mai mare flexibilitate pentru angajați și pentru angajatorii care au fluctuații mari de personal.

Dacă România este la începutul acestui trend, la nivel global, având în vedere evoluțiile de până acum, estimăm că în 2030 spațiile flexibile vor reprezenta aproximativ 30% din unele portofolii deținute de proprietarii de birouri.

Studiul JLL dezvăluie principalele motoare ale exploziei sectorului spațiilor de birouri flexibile - inclusiv schimbări evolutive în ceea ce privește modul în care, când și unde lucrează oamenii, schimbări în stilul de viață și progresele rapide ale tehnologiei - și oferă perspective asupra riscurilor și oportunităților, atât pentru companii, cât și pentru investitorii imobiliari din Europa.

Potrivit studiului, la nivel global, suprafața de spații flexibile în cele mai mari 20 piețe de birouri a crescut cu 30% în 2017 - echivalentul a aproximativ un milion de metri pătrați. Cele mai mari 20 de piețe de birouri sunt Londra, Paris, Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Munchen, Stockholm, Oslo, Bruxelles, Amsterdam, Dublin, Milano, Roma, Madrid, Barcelona, Lisabona, Budapesta, Praga și Varșovia.

Studiul JLL arată că piața este împărțită în trei tipuri de utilizatori de spațiu flexibil, respectiv conservator, experimental și vizionar.

În cazul utilizatorilor conservatori, aceștia au în portofoliu un procentaj scăzut de astfel de spații și nici nu au în plan o expansiune semnificativă pe acest segment.

Utilizatorii experimentali au un procentaj redus spre moderat al spațiului flexibil în portofoliile existente, de până la 10%, și au în plan extinderea în următorii 3-5 ani.

Vizionarii sunt cei care sunt cei mai dispuși să utilizeze spațiile flexibile. Aceștia au planuri clare și ambițioase pentru adoptarea pe scară largă a acestui tip de spații, care poate ajunge la peste 20% din suprafața ocupată.

Există însă o serie de bariere care limitează extinderea și mai semnficativă a spațiilor flexibile, iar acestea se referă la preocupările privind securitatea, confidențialitatea informațiilor, precum și la cele legate de costuri.

Riscuri similare sunt indicate însă și în cazul celor care nu sunt deschiși să adopte aceste tipuri de spații de lucru, în paralel cu cele legate de retenția și atragerea angajaților, precum și de riscul de a fi perceput drept „învechit”.

„Creșterea ponderii spațiilor flexibile în stocul de birouri are ca rezultat una dintre cele mai mari schimbări din industria imobiliară pe care le-am văzut vreodată”, se menționează în raport.

La nivel global există peste 700 de furnizori de spații flexibile, dar se așteaptă o consolidare în rândul acestora.

Din punct de vedere investițional, raportul JLL subliniază că spațiile flexibile oferă noi oportunități pentru cei care „îmbrățișează” inovația și schimbarea. Mai mult decât atât, consultanții JLL consideră că acesta este un concept care se va dezvolta în continuare și care va avea impact asupra pieței de investiții în birouri din Europa. Ei atrag însă atenția că investitorii trebuie să se uite atent la acest segment al pieței și să decidă care este cea mai bună strategie pentru ei, respectiv dacă să închirieze clădirile către operatori de spații flexibile sau să ofere ei soluții flexibile direct către chiriași.