Din nou a venit vara și ne pregătim să plecăm în concediul mult-așteptat. Cum vă planificați acest timp de relaxare? Lăsați lucrurile să își urmeze cursul sau vă planificați vacanța în același mod în care vă planificați proiectele la birou? Este interesant cât de greu ne este de multe ori să ieșim din modul acesta „to-do“. Ceva trebuie făcut întotdeauna, un program bine planificat este necesar chiar și în vacanță. Mulți dintre noi nici măcar nu ne dăm seama cum suntem ținuți constant în tensiune în acest fel, doar din obișnuință sau pentru că ceilalți fac așa.

Totuși, dacă ne gândim puțin, concediul ar trebui să fie o perioadă în care ne relaxăm și abordăm lucrurile liniștit. Probabil că ați auzit despre mișcarea Slow Movement care s-a născut în anii ’80 în Italia în semn de protest față de deschiderea unui restaurant McDonald’s. Această mișcare s-a răspândit între timp în multe alte domenii, nemaifiind vorba doar despre mâncare. Downshifting, ca și la mașină, presupune încetinirea ritmului și a fi mai conștienți de ceea ce facem. Mai repede nu este întotdeauna mai bine, iar focusul se îndreaptă mai degrabă spre calitate.

Gândiți-vă la modul în care puteți transpune acest lucru în propria dumneavoastră viață. Sigur, avem cu toții constrângeri de timp, sunt multe de făcut. Ne solicită familia, slujba, întâlnirile cu prietenii, veșnicul vorbit la telefon, blocajul în trafic. Bineînțeles, se poate să acceptați fatalist aceste lucruri: „Ce pot să fac, asta este ritmul vieții mele!”. Însă, dacă vă resemnați cu această idee, atunci vă rog să nu vă plângeți. Doar că există și o altă opțiune, care vă oferă o cale mai relaxată, unde conștientizarea a ceea ce faceți joacă un rol important. În cazul în care doriți să scăpați de sentimentul că sunteți conduși, vă ofer două tehnici pe care le puteți încerca:

1. Luați-vă câteva momente în timpul zilei, decideți să vă opriți din ceea ce faceți pentru a întrerupe programul sau a ieși din rutină. Închideți ușa biroului pentru a fi singuri sau retrageți-vă într-un spațiu liniștit, care poate fi oriunde. În aceste momente prețioase nimic nu trebuie făcut, gândit sau pregătit, stați acolo unde sunteți, doar stați acolo, fără efort. Imaginați-vă că apăsați butonul „Pauză” al propriului dvs. film; opriți totul, doar pentru câteva clipe. Nu contează dacă pentru doar un minut sau 3 minute. Dacă se poate, închideți ochii și acordați atenție doar respirației, fără a controla ceva, doar urmăriți respirația. Apoi apăsați din nou butonul „Play”. Observați ce schimbare aduce această alternanță între faze de activitate și faze scurte de liniște interioară. Ce rezultă din acest repaos? Vă rog, totul fără așteptări. Încercați acest lucru.

2. Există apoi și o altă modalitate de a aduce mai multă conștientizare în viața dvs. Să facem un simplu exercițiu. Alegeți activități simple, cum ar fi condusul mașinii, gătit, curățenie, a pune în ordine un dulap ș.a.m.d. Rămâneți conectați ca și cum această activitate este cel mai important lucru din lume pe care l-ați putea face. Pur și simplu dedicați-vă acestor activități fără a evalua, analiza, fără a fi frustat că este o sarcină umilă. Împiedicați orice altă tentație creativă a minții dvs. să vă scoată din această stare.

Aceste propuneri nu sunt instrumente care să vă facă viața mai eficientă. Nu este vorba despre a face mai mult într-o perioadă mai scurtă de timp, chiar dacă și asta ar putea fi o consecință. Este vorba despre deschiderea spre o atitudine diferită față de viață și, în special, aprecierea unicului lucru adevărat: momentul actual, indiferent de ceea ce faceți. Poate că veți examina apoi subiectul decelerației dintr-un unghi complet nou...

Concediul apropiat este o oportunitate minunată de a lua o pauză mai lungă și de a regândi, poate, modul cum întâmpinați viața. Este momentul să alegeți altfel? Viktor Frankl, renumitul psihiatru austriac, a conchis: „Există un spațiu între stimul și reacție. În acest spațiu se află puterea noastră de a ne alege răspunsul. De reacția noastră depind dezvoltarea și libertatea noastră.”

Dr. Michael Schroeder