Trendul listărilor și al dividendelor semnificative continuă în 2018 la Bursa de Valori București

bvb
Foto: Agerpres

Trendul listărilor va continua în 2018 la Bursa de Valori București (BVB), dividendele semnificative vor ține capul de afiș și anul viitor, sectoarele bancar și energetic vor fi și mai atractive pentru investitori, iar piața are potențial de creștere spre maxime istorice. Acestea au fost principalele idei pe care le-am extras de la analiștii care au fost prezenți în cadrul dezbaterii „Investment Radar 2018” organizate de BVB.

„Dacă mă întreba cineva acum un an, nu bănuiam că vom avea cinci listări în 12 luni,” a spus Mihai Căruntu, senior analist piața de capital în cadrul Băncii Comerciale Române. „Anul acesta s-au listat multe companii la BVB și se remarcă o tendință către listări care poate să continue și să se autoreplice în 2018,” a declarat Marius Pandele, analist în cadrul Prime Transaction.

O zonă cu mult potențial este și cea a dividendelor, susțin analiștii, pentru că statul va avea nevoie de bani. „Ne putem aștepta ca memorandumul cu 90% distribuție a dividendelor să fie de actualitate și în 2018, ceea ce ar însemna niște randamente potențiale destul de mari,” a mai spus Pandele. „Estimarea mea pentru 2018 este un randament mediu al dividendelor de 6-7% pentru principalele titluri listate la BVB,” a precizat Căruntu.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, se așteaptă ca prețul în creștere al petrolului să facă mai atractiv sectorul energetic. „Uitându-ne la cerere și ofertă pe plan internațional, e mai degrabă de așteptat să nu asistăm prea curând la o perioadă de prețuri scăzute ale petrolului, de 30-40 de dolari pe baril. Astfel, companiile petroliere vor face profituri și vor relua investițiile,” a declarat Dumitrescu.

La rândul său, Grațiana Ordean, analist financiar senior în cadrul Băncii Transilvania, a precizat că sectorul bancar va fi unul atractiv pentru investitori în 2018. „Considerăm că sectorul în sine e subevaluat. Spre exemplu, în 2007 creditele erau puțin peste nivelul depozitelor, iar acum creditele sunt mult sub acest nivel, la aproape 70%, deci mă aștept ca acest sector să beneficieze de revenirea economică,” a spus Ordean.

În ceea ce privește evoluția indicelui BET, Grațiana Ordean estimează că, în măsura în care suporturile actuale se mențin, am putea vedea indicele BET tinzând spre 9.000 de puncte în următoarele 12 luni. Tot la creșteri se așteaptă și Ovidiu Dumitrescu, care consideră că piața de capital va evolua în direcția maximelor istorice.

de Florin Cepraga, Senior PR Specialist, BVB

German
Citește articolul precedent:
Business People and Jigsaw Puzzle Pieces
Participă la joc conștient și atent

Am discutat în articolele trecute despre roluri și despre jocurile care se joacă într-o companie. De fapt, nu ne-am schimbat...

Închide