Turismul intern ar putea ieși câștigător din pandemie

Impactul pandemiei asupra economiei încă nu poate fi definit, poate fi cel mult schițat și putem face anumite scenarii. Eu sunt un om optimist și mă gândesc că viitorul ne va aduce multe lucruri bune, oportunități, șanse de re-start și de reinventare. Dar ni le va aduce dacă le vom vedea la timp și dacă vom acționa.

Așadar, este destul de complicat să știm ce și cum va fi. Clar, va fi altfel. Și la fel de clar ne este acum că, înainte de 2021, nu vom putea să vorbim de o așezare a economiilor, afacerilor și de un eventual profit.

Ca să o luăm de la mic la mare și de la general la specific, cred că este esențial ca mediul politic să conlucreze cu cel de business, indiferent de țară (și deja vedem această legătură funcționând în alte țări și, parțial, și în România), pentru a putea salva business-uri și pentru a putea menține slujbele oamenilor. Este necesar ca, pe măsură ce vom resimți efectele dezastruoase ale pandemiei, să creăm mecanisme funcționale, aliniate, economice și sociale.

Economiile nu vor reporni la fel de repede pe cât au căzut, vedem deja cu câtă prudență lucrurile se reașează pe o linie, încă, foarte timidă. Trebuie să fim conștienți că economiile și afacerile nu vor rezista, dacă guvernanții nu vor face politici și programe care să le susțină și să le ajute.

Sunt afaceri care erau deja în declin și pe care pandemia le-a grăbit către închidere. Și sunt industrii pe care pandemia le-a lovit puternic și au nevoie de schimbări structurale, dar care pot funcționa mai departe.

Ajungând la efectele asupra industriei de turism și înglobând aici transportul, cazarea și restaurantele, situația arată dramatic. În turism lucrează aproximativ 300 de milioane de oameni la nivel mondial, adică vorbim de 10% din joburile globale – ghizi turistici, șoferi, chelneri, barmani, animatori, salvamari, vânzători, etc. Deoarece majoritatea acestor locuri de muncă presupun apropiere fizică față de clienți, turismul va rămâne o zonă sensibilă vis-a-vis de răspândirea noului virus corona. Eu sunt convins că economiile se vor reface, dar acest lucru nu se poate întâmpla foarte curând, încă vedem multe restricții de mișcare și de călătorie.

Prăbușirea turismului are consecințe catastrofale în economiile dependente de turism. Pierderea joburilor și a veniturilor, lipsa de oportunități noi care să înlocuiască aceste locuri de muncă în alte sectoare ale economiei vor duce la discrepanțe mari ale veniturilor oamenilor care locuiesc și trăiesc în aceste state, care se bazează pe turism (Asia, de exemplu, este o zonă foarte afectată din acest punct de vedere).

În România, turismul s-a dezvoltat mai mult singur, în ciuda lipsei de sprijin a autorităților. Avem câteva excepții importante, câteva măsuri luate în ultimii ani: reducerea TVA și implementarea voucherelor de vacanță. Deși pandemia a arătat ce înseamnă lipsa de viziune și de focus, eu sper că guvernul va sprijini această zonă și nu va lăsa turismul să moară.

Gândiți-vă că încrederea oamenilor în agențiile de turism a scăzut foarte mult în aceste 3 luni. Turiștii nu și-au recuperat avansurile plătite pentru concedii, pentru că agențiile nu au fost în măsură să le returneze, banii aflându-se deja la hoteluri și transportatori. Având în vedere că statul român nu a găsit căile legale pentru soluționarea acestei situații, impresia pe care turiștii o păstrează este că agențiile nu și-au respectat partea contractuală. Și va fi destul de greu ca această percepție să fie schimbată.

Este, însă, foarte posibil ca turismul intern să iasă câștigător în urma acestei pandemii și mulți dintre turiștii care până acum plecau în vacanță în afara țării, să decidă să rămână acasă. Prin urmare, turismul intern s-ar putea să își revină mult mai repede.

Dragoș Anastasiu

German
Citește articolul precedent:
Închide