Mulți dintre dumneavoastră aveți statutul de salariat sub o formă sau alta și aveți de-a face, într-un fel sau altul, cu un șef. În situația în care superiorul (șeful) este o persoană competentă, desfășurarea activității într-un astfel de mediu este agreabilă și avansările în carieră se pot realiza cu ușurință. Nu în puține cazuri însă, este întâlnită situația contrară în care șeful nu este capabil sa ia nicio decizie și în plus este timorat de conflicte. Cel mai probabil, nesiguranța sa este însoțită de neîncredere și mai ales de teamă, ceea ce poate face ca lucrurile să devină foarte complicate la locul de muncă.

Ce puteți face cu un astfel de șef, ați putea încerca, oare, să îl educați în vreun fel? Cunoaștem din diferite epoci ale istoriei faptul că un rege slab este un potențial risc. Aproape niciodată nu există un „vacuum” de putere; dacă aceasta nu este exercitată de către șef, va interveni un alt sistem (concurența, un alt departament sau nivelul superior al organigramei).

Același lucru se întâmplă și în cazul parteneriatelor domestice: atunci când unul dintre parteneri este prea „moale”, celălalt va prelua conducerea.

Să ne uităm mai întâi cu atenție ce se poate face într-o astfel de situație. Bineînțeles, aveți deschisă posibilitatea de a a vă schimba job-ul, însă poate nu vă doriți acest lucru și nici nu va fi necesar dacă veți învăța cum să gestionați mai abil și la un alt nivel de înțelegere relația cu șeful.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație, întrebați-vă în mod sincer ce fel de sentimente vă trezește acest lucru. Poate simțiți frustrare, furie, nemulțumire sau, poate, jucați rolul victimei? Ce oportunitate vă poate oferi această situație? Este oare înțelept să vă implicați mai mult decât înainte pentru a schimba situația?

A-i spune șefului direct în față că este „slab” nu va schimba în niciun fel situația și acționând în acest fel nu vă faceți nicio favoare. Ce puteți face însă în mod concret? Mai întâi să luăm în considerare situația în care șeful nu poate lua decizii. Un veșnic „du-te vino” cauzează nesiguranță la nivelurile inferioare. Asumați-vă mai des responsabilitaea, luând lucrurile în propriile mâini. Informați-vă șeful în mod corespunzător, dar luați decizii în domeniul vostru de activitate, în condițiile în care acest lucru este posibil. Realizați fapte. Este posibil ca șeful să protesteze, dar măcar situația este rezolvată. Foarte rar se întâlnește situația ca cineva să fie concediat pentru că a luat decizii și în această manieră vă creați un spațiu în care puteți să vă mișcați cu mai multă libertate.

Uneori, contextul profesional vă poate cere să abordați frontal și cu fermitate o problemă tergiversată sau să forțați luarea unei decizii care nu mai poate fi amânată. Este o situație cu care s-a confruntat recent un client, manager local, astfel că am explorat într-o sesiune de coaching cea mai bună abordare într-un astfel de caz. Împreună cu departamentul său, a avut foarte mult de suferit datorită superiorului internațional, care amâna să ia o decizie cu privire la suma destinată investițiilor în cadrul unui proiect. Bugetul a fost de multe ori modificat, calculele privind costurile aferente au „expirat”, demararea proiectului și lucrurile au fost tergiversate luni întregi. Echipa sa a devenit foarte demotivată. Într-un final, managerul local a găsit curajul necesar pentru a retrimite problema către „nivelurile superioare” și a dat de înțeles, în mod respectuos, superiorului său direct că lucrurile nu mai pot continua în acest fel. I-a solicitat acestuia o decizie cu privire la suma ce se va aloca proiectului său, explicând că în caz contrar, orice alte simulări și calcule sunt de prisos. Acel moment a declanșat o schimbare de atitudine, lucrurile au început să se miște în mod vizibil, iar clientul meu a primit susținere și din partea celorlalți colegi de grup, de asemenea manageri locali.

În situația în care simțiți că șeful vostru este nesigur, indecis și se manifestă cu nervozitate, încercați să îi câștigați încrederea. Dați-i semnale evidente că se poate baza pe voi, liniștiți-l de câte ori aveți ocazia și reconfirmați-i preluarea anumitor sarcini. În fapt, există anumiți șefi ce sunt timorați de funcție și drept urmare au nevoie de susținere în cadrul propriei echipe. Oferiți-i sfaturi, sugestii cu privire la pașii următori de parcurs sau soluții, dar lăsați-i libertatea de a îndeplini ultimul pas pe cont propriu.

În situația în care șeful vostru nu poate identifica și stabili prioritățile, dacă o mașină nouă de cafea este la fel de importantă pentru acesta ca și un contract de milioane cu un client nou de peste ocean, atunci prezentați-i propria voastră opinie, explicându-i de ce acest punct de vedere îi este folositor și lui personal. Permiteți-i însă mereu să apară el ca decident în relația cu exteriorul.

În final, rămâne încă o armă secretă: încercați să priviți totul cu umor. Umorul face lucrurile să pară mai ușoare, ne permite să avem un moment de respiro în situațiile dificile. Odată ce ați căpătat un pic mai multă experiență, încercați să folosiți umorul ca modalitate de gestionare și susținere a diferitele puncte în discuțiile cu șeful vostru.

Indiferent cum va evolua situația voastră personală, veți avea mereu ceva de învățat, mai ales despre propria persoană. Mulți manageri ar trebui să își analizeze în liniște propriile temeri și modele de gândire; mai întâi de toate acceptați-vă propriile emoții și recunoașteți în respectiva situație un exercițiu personal de învățare, căci, de cele mai multe ori, problema nu se rezolvă de la sine.

de Dr. Michael Schroeder