UPDATE: Îndrumări în loc de amenzi? Legea prevenirii nr. 270/2017 a devenit aplicabilă

Liviu Flusca_Attorney at Law_online
Liviu Flusca, Attorney at Law Schoenherr si Asociatii SCA

Prezentam într-un articol anterior faptul că Parlamentul a adoptat o lege (Legea prevenirii) în baza căreia autoritățile care vin în control și constată anumite nereguli nu vor mai putea aplica direct amenzi pecuniare. În schimb, vor putea acorda doar un avertisment și vor impune un plan de remediere.

La acel moment, legea era, practic, inaplicabilă întrucât lista contravențiilor la care se aplică obligatoriu avertismentul nu era publicată.

Între timp, lista a fost publicată: Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 enumeră contravențiile la care autoritățile sunt obligate să aplice întâi avertismentul.

Lista contravențiilor este una destul de lungă și acoperă o gamă larga de domenii, precum: legislația muncii, a protecției consumatorului, a comerțului cu amănuntul, cea fiscală, cea silvică și de mediu, dar și cea privind drepturile de autor, cea agricolă și sanitar-veterinară și multe altele.

Spre exemplu, ca urmare a Legii prevenirii, vânzătorul care nu înmânează clientului bonul fiscal nu va mai putea fi sancționat direct cu amendă între 1.000 și 2.000 lei. În schimb, autoritățile vor fi obligate să îi aplice mai întâi sancțiunea avertismentului.

Tot astfel, nu va mai primi amendă între 500 și 5.000 lei contribuabilul care nu și-a îndeplinit la timp obligațiile de a depune declarațiile fiscale; nici contribuabilul care nu a întocmit conform legii dosarul prețurilor de transfer nu va mai primi amenda între 2.000 și 14.000 lei, ci un avertisment.

Vor primi obligatoriu avertisment și nu amendă între 3.000 și 30.000 lei și agenții economici care fac publicitate înșelătoare.

Dacă, însă, contravenientul repetă fapta în termen de trei ani, el nu va mai putea primi avertisment, ci va primi direct amenda.

Reamintim că, pe lângă obligația de a aplica avertismente în primă fază, toate autoritățile trebuie să elaboreze materiale și ghiduri și să aloce pe pagina de internet secțiuni speciale referitoare la legislația aplicabilă contravențiilor, drepturile și obligațiile autorităților în acest sens și faptele pentru care autoritatea are competența de a aplica sancțiuni.

de Liviu Flusca, Attorney at Law Schoenherr si Asociatii SCA

German
Citește articolul precedent:
Citiesoftomorrow
Calitatea vieții – decisivă pentru dezvoltarea urbană sustenabilă

„E interzis să nu gândești planificarea urbană!”, este îndemnul adresat de City Managerul orașului Essen, Hans Jürgen Best Camera de...

Închide