Statele UE au planuri mari în timpul președinției române a Consiliului: reforma Directivei europene privind gazele. Normele interne europene privind conductele ar trebui să se aplice și conductelor de gaze din afara UE. Noi orientări privind separarea operațională a conductelor și furnizarea de gaze naturale ar pune proiecte majore, precum Nord Stream 2 în primejdie, pentru că rușii de la Gazprom ar dori să păstreze în mână atât una cât și alta.

Bucureștiul se află în prezent la președinția UE și va supune probabil la vot noua directivă UE privind gazele. În prezent, nu este clar dacă majoritatea calificată necesară sprijină planurile.

„Am dori să aflăm de la dumneavoastră, cu cartoanele voastre analoge, roșii și verzi, dacă credeți că Nord Stream II are un viitor? Da sau nu? De aceea: Da, cartonașul verde! Nu, cel roșu! Cum gândește sala despre Nord Stream II?“, a întrebat Klaus Stratmann, moderator al Handelsblatt, ziarul de afaceri și financiar al Germaniei, în ziua deschiderii Summit-ului Energiei 2019 de la Berlin. O conferință cu peste 1.500 de participanți la care doar DeBizz a reprezentat mass-media din România, impecabil organizată de euroforum.de, având ca director pe șarmanta doamnă Ingela Marré! Rezultatul a fost concludent, aproape toți au votat cu cartonașul verde... Eu am votat cu cel roșu! Probabil în sala cu aproximativ 150 de participanți mai erau cinci până la șase cu o opțiune ca a mea. Dr. Rainer Seele, președintele OMV, nu a putut să nu observe. Cu toate acestea, construcția Nord Stream 2 întâmpină o rezistență crescândă nu numai în SUA, ci și în Europa ... în Parlamentul European, deși „de mult timp nu mai este vorba despre interesele Europei, ci despre interesele Americii”, a declarat șeful concernului OMV, în vârstă de 58 de ani, întrebat fiind despre scrisoarea ambasadorului SUA la Berlin, adresată către trei companii germane implicate în Nord Stream 2. OMV finanțează împreună cu Gazprom, Engie, Shell, Uniper și Wintershall cele 10 de mi­liarde de euro ale Nord Stream 2!

La discuția de la Berlin, alături de dr. Seele, președintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom SA din București, au participat: Hans Coenen, vicepreședintele N.V. Nederlandse Gasunie, Stephan Kamphues, purtător de cuvânt al Consiliului de Administrație Vier Gas Transport GmbH și Prof. Dr. Marc Oliver Bettzüge de la Institutul de Științe ale Energiei de la Universitatea din Köln. Pledoaria dr. Seele a fost, ca întotdeauna, inteligentă, de data aceasta aproape pasională pentru Nord Stream 2, sub motto-ul: „Diversificare, da! (e vorba despre gazul lichefiat din SUA, în cazul în care e competitiv, prin urmare, nu prea scump!) înlocuire, nu!“. Astfel, referirea era la sursa de gaz rusească. Contribuția înțepătoare la discuție a lui Mathias Brüggmann, corespondentul internațional al Handelsblatt: aproape un contrapunct la părerile dr. Seele. Poziția corpului celor doi domni, ambii vorbitori iscusiți, e și ea bătătoare la ochi, iar fotografia alăturată vorbește de la sine.

Aproximativ 3/4 de oră a durat discuția, condusă cu înțelepciune (domnii Stratmann și Prof. Bettzüge își merită lauda) privind „securitatea aprovizionării cu gaze, rolul Nord Stream 2 și al gazului lichefiat (LNG)”. Interesante sunt și declarațiile despre care va fi legea (internațională, germană, rusă) ce va prevala pentru acest proiect. O temă extrem de politică pentru Europa: polonezii, slovacii, balticii și nu numai sunt în defensivă, pentru Ucraina este un coșmar! Americanii sunt foarte critici față de conducta offshore, lungă de 1.230 km, de la Vyborg (Rusia) la Greifswald (Germania) și nu îi observă doar pe toți cei implicați direct cu ochi de vultur. Pentru Germania e mai mult o preocupare economică cu privire la business-ul de energie al viitorului, acceptată cu nonșalanță, în contextul plănuitei „despărțiri“ de prelucrarea cărbunelui și după cum s-a putut lesne înțelege și din „sondajul de opinie” ad hoc de la întâlnirea consacrată energiei de la Berlin, Hotelul Intercontinental, la data de 22.01.2019.

Până acum, peste 600 de kilometri din această conductă au fost deja amplasați în Marea Baltică. Pe site-ul nord-stream2.com sunt prezentate în germană, engleză și rusă între altele și așa-numite mituri legate de acest proiect, inclusiv despre creșterea dependenței europene de gazul rusesc prin intermediul Nord Stream 2. Pentru aceasta poate fi citită pe pagina oficială a mega-proiectului o explicație ciudat de șmecheră: „Țara cea mai dependentă de gazul rusesc este însăși Rusia”. Ceea ce probabil e și corect. Și poate dr. Seele are și el dreptate atunci când spune că starea tehnică a conductelor din Ucraina lasă de dorit... astfel, fiabilitatea conductei ucrainene poate deveni importantă pentru aprovizionarea cu gaze către Europa în viitor. „Acestă întrebare trebuie pusă din motive tehnice“, spune Seele.

UE încearcă să obțină ea însăși mai multă influență asupra Nord Stream 2. Odată cu o reformă reușită a Directivei privind gazul, Comisia ar putea începe propriile sale negocieri cu privire la reglementarea proiectului.

Recent, ambasadorul Statelor Unite la Berlin, Grenell, a trimis o scrisoare către trei firme germane, avertizându-le că „companiile implicate în sectorul rusesc de export al energiei prin conducte ar participa la activități care ar putea implica un risc semnificativ de atragere de sancțiuni”.

„Scrisoarea este o amenințare complet inacceptabilă la adresa unor companii germane. Este o expresie a schimbării politicii externe a Statelor Unite. Washingtonul se bazează pe confruntare decât pe cooperarea cu aliații săi. Regret aceasta profund”, a declarat Seele, cetățean german, într-un interviu acordat dr. Hans-Peter Siebenhaar, corespondentul Handelsblatt din Viena.

„Noua Președinție a Consiliului UE ..., trebuie să așteptăm să vedem în ce măsură românii vor avansa cu adevărat cu această temă, noi avem interes ca să nu se stabilească condiții cadru care în cele din urmă vor duce la apariția unor discriminări a oricăror importuri prin conducte. Dacă modificăm regulile jocului, atunci pentru toți! Însă astfel ca locația investițională europeană să și rămână atractivă pentru toți”, a fost de părere dr. Seele la Berlin.

dr. Alex Todericiu