Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni realizate la Bursa de Valori București în primele 10 luni depășește nivelul atins în tot anul 2019

Piețele de capital sunt în continuare sensibile la factorii de risc asociați pandemiei de coronavirus, iar luna octombrie a adus o deteriorare a sentimentului investițional la nivelul piețelor de acțiuni de pe plan internațional, pe măsură ce s-au accentuat îngrijorările privind al doilea val al pandemiei. Degradarea condițiilor de sănătate publică se reflectă în activitatea burselor, însă investitorii sunt atenți și la anunțurile care ar putea permite ameliorarea situației actuale și orice veste semnificativă în acest sens se transmite în activitatea investițională. O caracteristică importantă a pieței locale este că a reușit, chiar și în aceste condiții, să obțină performanțe. Mai exact, valoarea cumulată realizată pe segmentul de acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB) a fost 10,3 miliarde lei în perioada ianuarie-octombrie, cu 6,4% peste întreg nivelul de 9,68 miliarde lei realizat pe ansamblul anului anterior.

Oportunitățile și temerile sunt inerente sistemului pieței de capital, însă criza de sănătate publică prezintă provocări pe planuri multiple. „Tot mai mulți români înțeleg că bursa este un canal prin care pot să-și sporească avuția și să-și dobândească astfel independența financiară. Astăzi, cu bani puțini, în mod rapid și online, poți deschide un cont de tranzacționare la bursă devenind acționar în companiile reprezentative din economia românească. Mai mult, perioada de dobânzi scăzute pe care o traversăm și inflația care erodează câștigurile oferite la depozite sunt fenomene care amplifică atractivitatea altor tipuri de plasamente, cum ar fi investițiile în obligațiunile sau în acțiunile emitenților prezenți la BVB. După cum am văzut în august, foarte mulți români au luat contact cu bursa cumpărând titluri de stat Fidelis. Ne bucurăm că Ministerul Finanțelor Publice revine la BVB cu o nouă ofertă de vânzare de titluri de stat pentru populație și că fenomenul bursier are priză la un public tot mai numeros”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Piețele de capital au rămas, chiar și în aceste condiții restrictive de pandemie, un canal vital de asigurare a circulației fluxurilor de bani, ceea ce este esențial atât la nivel economic, cât și la nivel social. „Bursa românească își îndeplinește în continuare rolul fundamental de a finanța economia și funcționează, inclusiv în condiții de pandemie, ca un furnizor de lichiditate în rândul emitenților de acțiuni sau obligațiuni. În tot acest timp, am asistat la runde de finanțare încheiate cu succes pe piața de capital din România, ceea ce demonstrează că, în pofida volatilității și a incertitudinilor, investitorii sunt atenți la oportunitățile de plasare a economiilor în valori mobiliare. Perioada următoare va consemna probabil și mai multă activitate pe bursă pentru că ponderea României în indicii MSCI destinați Piețelor de Frontieră va crește, din decembrie, urmând să ajungă de la 8% în prezent la peste 10% într-un an de zile, conform mecanismului MSCI aplicabil în cazul reclasificării Kuweitului. Prin urmare, România va deveni o piață mai importantă în acest indice, ceea ce este o veste excelentă pentru investitorii de la BVB”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București

German
Citește articolul precedent:
Închide