Vânzările OMV Petrom au crescut cu 11% în primul trimestru

Vânzările OMV Petrom s-au majorat cu 11% în primele trei luni ale acestui an, la 5,4 miliarde lei, iar profitul net a înregistrat un avans de 35% față de perioada similară din 2018, de la 854 milioane lei la 1,15 miliarde lei.

„Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 11% comparativ cu T1/18, susținută de prețuri de piață mai mari ale mărfurilor în lei și de volume mai mari ale vânzărilor de electricitate și produse petroliere, contrabalansate parțial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% și cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, se arată în raportul financiar al companiei controlate de grupul austriac OMV.

Investițiile realizate în perioada ianuarie – martie, mai mici cu 2% față de T1/18, au totalizat 826 milioane lei. Investițiile din Upstream s-au ridicat la 650 milioane lei, iar cele din Downstream au fost în valoare de 168 milioane lei, din care 158 milioane lei au fost pentru Downstream Oil.

Acționarii companiei au aprobat în data de 19 aprilie bugetul de venituri și cheltuieli al OMV Petrom pentru anul financiar 2019, cu investiții estimate la 4,17 miliarde lei, care includ și creșteri ale participațiilor deținute de OMV Petrom în filialele din grup, care sunt eliminate la consolidare. Totodată, AGOA a aprobat distribuirea de dividende pentru anul financiar 2018 în sumă brută de 1,52 miliarde lei.

„Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”, se mai arată în raport.

Potrivit estimărilor companiei, cererea de produse petroliere va depăși în acest an nivelul înregistrat în 2018, iar cererea de gaze naturale și electricitate va fi relativ similară.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 benzinării, la sfârșitul lui 2018, sub brandurile OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, controlează 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din titluri, Fondul Proprietatea are o participație de 9,99%, iar 18,3% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.

German
Citește articolul precedent:
BusinessMark te invită la Tax & Finance Forum Brașov

BusinessMark te invită la conferința Tax & Finance Forum, pe 15 mai la Hotel Kronwell Brașov. Conferința va aborda cele mai importante...

Închide