Compania OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru venituri din vânzări în creștere cu 12%, de la 5,42 miliarde lei la 6,08 miliarde lei, și un profit net de 653 milioane lei, mai mic cu 43% față de perioada similară din 2019.

„Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 12% comparativ cu T1/19, susținută de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale, parțial compensate de prețuri de piață mai mici ale mărfurilor și volume mai mici ale vânzărilor de electricitate. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 35% iar cele din Upstream 1% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, se arată în raportul trimestrial al companiei controlate de grupul austriac OMV.

Investițiile derulate de companie în perioada ianuarie-martie 2020 s-au ridicat la 958 milioane lei, cu 16% mai mari față de T1/19, fiind direcționate în principal către segmentul Upstream (657 milioane lei). Investițiile din Downstream, în valoare de 295 milioane lei, au fost alocate aproape în intregime pentru Downstream Oil.

Izbucnirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și eforturile de combatere a efectelor aferente afectează economia globală și, ca urmare, au un impact negativ asupra prețurilor și cererii de produse petroliere, gaze naturale, energie electrică și petrol, notează compania.

Pentru 2020, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 40 dolari/ baril (revizuit în jos de la 60 dolari/ baril), iar marjele de rafinare sunt estimate a se situa peste valoarea de 5 dolari/baril.

„Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”, arată compania.

Valoarea investițiilor OMV Petrom Grup din acest an, inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate, este estimată în prezent la aproximativ trei miliarde lei lei, excluzând achizițiile, față de nivelul de 4,2 miliarde lei, anticipat anterior. Reducerea va veni, în principal, atât din prioritizarea activității de foraj, cât și din amânarea unor proiecte în domeniul petrochimiei și al vânzărilor cu amănuntul.

OMV Petrom a înregistrat anul trecut vânzări de 25,4 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2018, și un profit net de 3,63 miliarde lei, mai mic cu 11%.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor OMV Petrom a aprobat la 27 aprilie distribuirea de dividende în valoare brută de aproximativ 1,76 miliarde de lei pentru anul financiar 2019.

Aproximativ 362 milioane de lei merg către statul român, care deține, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 20,6% din acțiunile OMV Petrom.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârșitul lui 2019, sub două branduri, OMV și Petrom.