Vânzările OMV Petrom au crescut cu 32% anul trecut, la 26 miliarde lei. Profitul net s-a majorat cu 122%

Foto: OMV Petrom

OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, a înregistrat în 2021 venituri din vânzări consolidate de 26 miliarde lei, mai mari cu 32% față de anul precedent, și un profit net în creștere cu 122%, de la 1,29 miliarde lei la 2,8 miliarde lei.

Evoluția vânzărilor a fost susținută în principal de volumele și prețurile mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere, parțial contrabalansată de volumele mai mici în cazul vânzărilor de gaze naturale și electricitate.

„Rezultatele noastre din 2021 sunt susținute de un mediu de piață puternic pentru țiței, de utilizarea excelentă a activelor noastre și de creșterea cererii pentru energie (…). Mediul de piață cu prețuri ridicate la gazele naturale nu se reflectă în rezultatele noastre din cauza nivelului extrem de ridicat al taxării”, a declarat, într-un comunicat, Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, Downstream Gas au reprezentat 25%, iar cele din Upstream 1% – acestea din urmă fiind, în mare parte, vânzări în interiorul grupului.

Contribuția companiei la bugetul de stat s-a situat anul trecut la un nivel record, de 12,3 miliarde de lei, creșterea fiind determinată, de asemenea, și de taxarea gazelor naturale, care s-a triplat față de anul 2020, a arătat reprezentantul companiei.

„Regimul de taxare pentru producția de gaze din România a devenit și mai necompetitiv, semnificativ peste media europeană. Acest lucru pune presiune pe investițiile din România, periclitând aprovizionarea din producția de gaze naturale autohtonă”, a spus Christina Verchere.

CEO-ul OMV Petrom a afirmat că nemodificarea Legii Offshore conduce la întârzierea deciziei finale de investiții în Neptun Deep, pentru anul 2023.

Investițiile companiei au însumat 2,8 miliarde lei în 2021, cu 12% sub nivelul din 2020, fiind în principal direcționate către segmentul Upstream (2,02 miliarde lei).

„Vom continua să implementăm strategia noastră pentru anul 2030, susținută de creșterea semnificativă a investițiilor: până la 4 miliarde de lei în 2022, în condițiile unui climat investițional îmbunătățit”, a adăugat Christina Verchere.

Compania estimează că în acest an cererea de produse petroliere va fi pe un trend ușor crescător, cererea pentru electricitate se va menține la un nivel similar, iar cererea pentru gaze naturale va fi mai mică față de nivelul înregistrat în 2021.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2021, sub două branduri, OMV și Petrom.

German
Citește articolul precedent:
Grupul Farmexim / Help Net are un nou Director General

Nikolay Kolev, cu o experiență de peste 25 de ani în domeniile farmaceutic și financiar, a preluat la 1 februarie...

Închide