Vânzările și profitul OMV Petrom, plus 6% la 6 luni

Vânzările consolidate ale OMV Petrom au crescut cu 6% în primul semestru din acest an, la 9,85 miliarde lei, iar profitul net atribuibil acționarilor a bifat un avans similar, de la 1,21 miliarde lei la 1,28 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare anuțate de companie.

Majorarea vânzărilor a fost susținută de prețurile mai mari la țiței și gaze naturale, precum și de volumele mai mari de electricitate livrate. Divizia Downstream Oil a generat 75% din totalul vânzărilor consolidate, diferența fiind acoperită de Downstream Gas (22%) și Upstream (3%).

În trimestrul al doilea, vânzările companiei au crescut cu 8%, iar profitul net a coborât de la 592 milioane lei la 434 milioane lei, comparativ cu perioada aprilie – iunie 2017.

Investițiile OMV Petrom au avansat în prima jumătate a acestui an de la 913 milioane lei la 2,1 miliarde lei. În 2018, compania a programat investiții totale de aproximativ 3,7 miliarde lei, incluzând lucrările de explorare și evaluare capitalizate, circa 75% din această sumă fiind alocată proiectelor din Upstream.

La nivelul întregului an, compania estimează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 70 dolari/bbl (revizuit în creștere față de estimarea anterioară, de 68 dolari/bbl). Totodată, OMV Petrom prognozează că marjele de rafinare se vor situa sub nivelul din 2017, iar cererea pentru produsele petroliere, gaze naturale și electricitate va fi relativ similară comparativ cu anul precedent.

„Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”, arată reprezentanții companiei controlate de grupul austriac OMV.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării, sub brandurile OMV și Petrom.

German
Citește articolul precedent:
A început numărătoarea inversă pentru festivalul Săptămâna Haferland!

Mai sunt doar câteva zile până la debutul celei de-a șasea ediții a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment local...

Închide